Evert Taube på publikgles turné - 1969

Evert Taube var i fin form under turnén. Men det blev ett publikt fiasko.
Här ses Taube under sitt framträdande i Malmö.
 
För första gången på många år genomförde nationaltrubaduren Evert Taube, 79 år, den 20-27 oktober en riksomfattande turné. Han gjorde också en avstickare till Köpenhamn där han genom åren firat många och stora triumfer. Bakom arrangemanget stod Gröna Lund i Stockholm.
 
PUBLIKEN SVEK
Turnén blev inte riktigt den lysande Eriksgata man tänkt sig. I stor utsträckning svek publiken och på ett par platser kunde man rentav tala om fiasko. I Malmö lockade t ex Taube show blott ett par hundra personer i en lokal som rymde 3 000.
 
DANSARE
Turnén sträckte sig över Örebro, Jönköping, Göteborg, Kristianstad, Malmö, Lund och Köpenhamn. I programmet ingick förutom nationaltrubaduren/poeten själv också sångkören "Rospiggarna", fyra dansare och sex musiker. Fanfartrumpetare föregick den stores entré på varje plats.
 
SLAGNUMMER
Taube sjöng och reciterade. På den artistiska finessen fanns i allmänhet intet att anmärka och Taube föredrog, till publikens förtjusning, många av sina odödliga slagnummer. Han spelade ut hela sitt register. I Kristianstad kom han i dispyt med en pressrepresentant, som utsänts att recensera det taubska framträdandet, trots att hon "inte tillhörde sin tidnings kulturavdelning", som Taube uttryckte det.
 
BISTERT
Bäst lyckades föreställningarna i Göteborg och Lund. I den senare staden agerade Taube mera som poet än som trubadur och det gick, av det stormande bifallet att döma, hem direkt i lärdomsstaden. Bifallets vågor bar dock icke längre än till Köpenhamn, där presskritiken blev bister och i något fall fruktansvärt nedgörande. Den taubska eriksgatan blev ett ekonomiskt bakslag för arrangörerna.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0