Församlingshemmet i Hortlax går i graven

AVSKEDSKALAS!
 
Församlingshemmet i Hortlax. Efter 40 år skall det rivas och ersättas med ett nytt.
Det byggs på exakt samma plats.
 
Söndagkväll var det kalas i Hortlax. Avskedskalas kanske man skulle säga. För sista gången drack nämligen byborna kaffe i det gamla församlingshemmet, som nu skall rivas och ge plats för ett nytt, modernare.
 
Av naturliga skäl var det med visst vemod som den församlade skaran tog tack och farväl av det gamla församlingshemmet. Om man nu kan kalla det gammalt förstås? Det har knappa 40 år på nacken, invigdes den 22 maj 1938. Församlingshemmet uppfördes till stor del genom frivilligt arbete, till ringa del genom kontanta medel.
    - Siffran 20.000 i kontanter har nämnts, berättar kyrkorådets ordförande Ernst Nilsson, bläddrande i gamla minnesanteckningar förda av den framlidne kyrkoherden C. O. Degerman.
 
¤ BYGGS MED STATSBIDRAG
Det handlar om betydligt större belopp denna gång. Nybygget är kostnadsberäknat till 2,3 miljoner kronor i dagens penningvärde. Av den summan får församlingen drygt 700.000 i bidrag från Arbetsmarknadsstyrelsen.
Ernst Nilsson:
    - Vi har fått 33 procent i statsbidrag. Det är vi naturligtvis väldigt tacksamma för. Innerst inne hade vi nog inte kalkylerat med så pass mycket bidrag.
 
¤ SNABB IGÅNGSÄTTNING
Som motprestation får kyrkorådet se till att bygget kommer igång så snabbt som möjligt. Redan om en månad skall det gamla församlingshemmet vara jämnat med marken. Kvar skall då endast betonggrunden stå. På den avser man att bygga det nya församlingshemmet.
 
¤ PASTORSEXPEDITIONEN FLYTTAS
När församlingshemmet står inflyttningsklart om ett år flyttas pastorsexpeditionen från sin nuvarande plats i prästgården. I hemmet får också kyrkoherden, komministern, kyrkorådsordföranden rum att disponera. Dessutom inryms ungdomslokaler. Under tiden som byggnationerna pågår hyr församlingen lokal av Piteå kommun i Kyrkskolan, den gamla förvaltningsbyggnaden.
------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 11 januari 1977.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0