INGMAR NORDSTRÖMS - På Svensktoppen

ÄNTLIGEN PÅ SVENSKTOPPEN - EFTER 22 ÅR SOM DANSBAND
 
"Ett dansband i handen är bättre än tio i skogen". Kapellmästare
Ingmar Nordström håller upp fr v sig själv, Bo Jansson, Gunnar Sandevärn,
Sven Schill, Bert Månsson och Steine Lindberg.
 
Äntligen har det tänt mellan Svensktoppen, 15, och Ingmar Nordströms, 22.
Fem veckor på listan, varav två på guldplats.
    - Vi har aldrig gjort några större ansträngningar för att komma på Svensktoppen - men visst är det roligt, säger kapellmästaren som en gång tvingades promenera fyra mil för sin idrottsliga övertygelses skull.
 
Ingmar Nordströms orkester från Växjö är något av ett fenomen inom dansbandsrörelsen.
¤ Fullbokade till och med 1979.
¤ Senaste plattan såld i 160 000 exemplar på två månader!
¤ Fulla hus överallt - och så har det varit i många år.
Vad är orsaken till denna bedövande popularitet? Ingmar försöker hitta förklaringar.
    - Vi är väldigt olika andra dansband. Rätt mycket blåsinstrument och mycket körsång. Vi har aldrig haft en elgitarr. Och så har vi hela tiden valt vår repertoar själva och hållit hårt på den vad som än hänt. När Sven-Ingvars ruskade om dansbandsvärlden till exempel, föll det oss aldrig in att ta upp "Ett litet rött paket" eller någon annan av deras hits.
 
Ingmar Nordströms bildades 1955 av ett gäng regementsmusiker vid Kronobergsregementet. Nu är det bara Ingmar själv kvar av det ursprungliga bandet. 1967 slutade han med musikfanjunkares avsked, tog två kollegor med sig, skaffade två civila musikanter och började försörja sig helt på dansmusik. Därmed gav han efter för det popularitetstryck som utlösts under ett Folkparksforum i Göteborg. Orkestern har nu tre saxar, orgel, bas och trummor som standard. Men sammanlagt spelar pojkarna 22 olika instrument. Skivan "Saxparty 3" såldes i 185 000 exemplar. Den kommer dock att distanseras av "Saxparty 4" som gått ut i 160 000 på bara två månader. Bandet har två guld och en diamantskiva. Ett guld till ska hämtas vid en festlighet i Köpenhamn om fjorton dagar.
 
Jätteinsats av Tage Danielsson
Hösten 1974 gjorde Tage Danielsson en jätteinsats för Ingmar Nordströms. Det gällde revyn "Glaset i örat" på Berns. Fast för Tages del blev det till stora delar - telefonen i örat. Ingmar Nordströms hade en vecka inbokad på Berns, men så kom Hasse och Tage och ville att de skulle vara med i revyn. Det såg kinkigt ut, för de närmaste månaderna var de kontrakterade för dansjobb. Tage satte sig vid telefonen och ringde pojkarna fria.
    - Ingen annan än han skulle ha klarat det, säger Ingmar.
    - Det är ett problem med att vara bokade så långt i framtiden som vi. Dyker det upp ett frestande anbud måste vi säga nej.
 
Spelar i reservlaget
Orkestern har också showat med Östen Warnerbring, Lasse Holmqvist, Eva Rydberg, Lasse Berghagen, Zarah Leander, Cornelis Vreeswijk, Ernst-Hugo Järegård, Svenne och Lotta och Björen Skifs.
Ingmar Nordström är varm anhängare av Östers IF och har en son, Paul, som spelar med i reservlaget. Vägen från IFK Kristianstad till Öster var lång. Ingmar kom till Växjö från Skåne 1952. IFK skulle kvala till allsvenskan, men vann inte en enda match i kvalserien. Kompisarna på regementet tråkade, som sparkade bakut:
    - Den dagen Öster får kvala - den dagen ska jag gå från Växjö till Lammhult.
 
Öster tog serien och gick upp till kval. Ingmar bet ihop tänderna och gick - om inte från Växjö till Lammhult så från Lammhult till Växjö. Det är fyra mil i båda riktningarna. Sedan kom Stig Svensson kutande med Östers medlemsnål. I november ska orkestern göra revolution. Inga jobb på lördagar, söndagar och måndagar.
    - Vi måste ju börja tänka på våra familjer också.
--------------------------------------------------------
FOTNOT: Ingmar Nordströms Svensktoppslåt heter "Rara underbara Katarina" och är skriven av basisten Bert Månson.

----------------------------------------------------------
EXPRESSEN ¤ Den 27 oktober 1977.
 
FAKTA-----------------------------------------------
 
Ingmar Nordströms kom in på Svensktoppen den 25 september 1977 med "Rara Underbara Katarina". I 11 veckor låg bandet på listan som bäst på en 1:a plats. Ytterligare 13 låtar följde fram till hösten 1989. Den 28 september 1980 placerade sig bandet ånyo på listan. Med "Fånga En Vind", som också gorde succé. I 10 veckor låg man starkt förankrad, som bäst på en 1:a plats.
 
Årets Svensktoppsmelodier 1977 var:
¤ Roslagens Vind - Kjell Hansson
¤ Klöversnoa - Magdeburgarna
¤ Guenerina - Paul Paljett
¤ Flyg Min Fjäril Flyg - Stefan Rüden
¤ Rara Underbara Katarina - Ingmar Nordströms
¤ Vinden Har Vänt - Kjell Hansson
¤ En Hägring - Säwes
¤ Jackpot - Vikingarna
¤ Bjud På Dig Själv - Mats Rådberg
¤ Jag Tror Vi Ska Ses Igen - Stefan Rüden
 
Roger--------------------------------------------------
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0