John Lennons död den 9 december 1980

 
Förre Beatlesmedlemmen JOHN LENNON är död! Han sköts till döds utanför sin bostad på västra 72:a gatan mittemot Central Park i New York. Lennons baneman, den 25-årige Mark Chapman f d säkerhetsvakt och stor Lennon-beundrare avfyrade tre skott, när John Lennon och hustrun Yoko Ono var på väg in i hyreshuset South Dakota. Lennon försökte, kraftigt blödande krypa in i portuppgången.
 
Säkerhetsvakter och polis var snabbt på platsen. Gärningsmannen stod med pistolen i hand över den dödsskjutne Lennon och lät sig utan protester omhändertas. John Lennon fördes i ilfart till det närliggande Roosevelt-sjukhuset, men hans liv stod inte att rädda. Läkarna uppgav, att han var död redan vid framkomsten.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
 
- HELA VÄRLDEN SÖRJER JOHN LENNON -
 
 
 Den största manifestationen  till den mördade John Lennons minne hölls i New York, där 175 000 människor samlades i Central Park. Men även på andra håll i världen anordnades minnesstunder. Radio- och TV-program avbröts och musik av och med den skjutne ex-beatlen gick ut i etern. I New York stod människomassan i djupaste tystnad i tio minuter med nedböjda huvuden framför den välkända scenen, the bandshell. Därefter började den att sjunga Lennon-melodier.
 
 
Lennon ses här tillsammans med hustrun Yoko Ono, som han träffade två år innan Beatles upplöstes 1970. Vid den tidpunkten var Lennon starkt engagerad i hippie- och undergroundrörelsen och arbetade för "fred, kärlek och anti-våld".
 
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
- "LÅNGHÅRIGA" BEATLES STILBILDARE FÖR EN HEL UNGDOMSGENERATION -
 
Med melodin "She loves you", slog Liverpool-gruppen The Beatles igenom
även internationellt. Året var 1963 och den bestod då av de på den tiden
"chockerande", långhåriga, från vänster Paul McCartney, Ringo Starr,
John Lennon och George Harrison.
 
John Winston Lennon föddes i Liverpool den 9 oktober 1940. Hans far var sjöman. Modern dog, när John var barn, och han togs om hand av en moster. John, som växte upp i typisk arbetarmiljö, visade snart konstnärliga anlag. Hans två stora intressen var musik och teckning. Han började i konstskola i Liverpool och spåddes en framgångsrik karriär. Musiken tog emellertid överhanden. Han bildade en musikgrupp tillsammans med skolkamraterna Paul McCartney och George Harrison. Den hette The Quarrymen och bildades 1955. Gruppen höll till i en källarlokal. Såväl bandets medlemmar som namnet på detsamma skiftade emellertid ideligen.
 
Samtidigt som man träffade på trummisen Ringo Starr i Hamburg fastnade men så småningom för namnet "The Beatles" och en karriär utan motstycke inleddes. The Beatles blev stilbildare i flera avseenden. Med "She loves you" lade man hela Europa för sina fötter. De långhåriga "beatlarna" var någonting helt nytt. Någonting revolutionerande. De väckte hela ungdomsgenerationen med en ny typ av musik. Med ett nytt, friare, fräckare och mera medvetet uppträdande.
 
John Lennon var den tongivande i gruppen. Han och McCartney svarade för de flesta av de numera odödliga låtarna. Lennon var den drivande kraften, även om McCartney stod för de mest insmickrande melodierna. The Beatles gjorde filmer, konserter och världsturnéer. De fick brittiska imperieorden 1965 och en rad andra utmärkelser. Popgruppen Beatles blev stilbildare och hade tagit steget från trivial tonårsmusik till seriös konst. Lennon gjorde verk som "Tomorrow never knows", "A day in the life", "I am a walrus" m. fl. Alla banbrytande för den art av musik man representerade.
 
Beatles musik drog som en löpeld över hela världen och framgångarna medförde
att drottning Elizabeth 1965 dekorerade de fyra popmusikerna, fr v Paul McCartney,
George Harrison, John Lennon och Ringo Starr, med Imperieorden. Lennon lämnade
dock några år senare tillbaka utmärkelsen i protest mot den brittiska regeringens
utrikespolitik.
 
Samtidigt började emellertid The Beatles knaka i fogarna och 1970 splittrades gruppen. John Lennon hade börjat verka politiskt. Han engagerade sig i medborgarrättsrörelsen och i fredsarbetet. Han gifte sig med japanskan Yoko Ono och de flyttade till New York, där Lennon fortsatte sina politiska aktiviteter. Lennon var inte särskilt populär hos de amerikanska myndigheterna och dömdes bl a för knarkinnehav vid ett par tillfällen. Skandalerna kring honom ebbade emellertid ut och 1975 drog han sig tillbaka från offentlighetens ljus. Han hade då, efter en separation återförenats med Ono. Lennon gjorde hösten 1980 come back med LP-skivan "Double Fantasy". Med Yoko Ono fick John Lennon sonen Sean som den 9 oktober fyllde fem år. Samma dag fyllde han själv 40.
 
¤¤¤¤¤¤¤¤JOHN LENNON (1940-1980)¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0