Jurij Gagarins död 1968

 
 
Jurij Gagarin - den alltid leende rymdmannen, i många år sitt lands främste ambassadör.        

MOSKVA. Världens förste rymdman, ryssen Jurij Gaggarin, dödades på onsdagen i en flygolycka över Moskva. Gagarin skapade sensation då han i den första bemannade rymdfärden flög ett varv runt jorden den 12 april 1961.
 
Olyckan inträffade under en övningsflygning. Samtidigt dödades också överste Vladimir Serjogin, som ledde flygningen. Moskvaradion uppgav att Gagarin och Serjogin kommer att begravas på hedersplats vid Kremlmuren. Den lille ryssen med det breda leendet blev populär över hela jordklotet under åtskilliga goodwill resor för Sovjetunionen. Han besökte Sverige 1964 och hyllades som en hjälte var han än kom.
 
Tegelslagare
Den historiska rymdfärden varade 108 minuter. Rymdskeppet hade döpts till Vostok, det ryska ordet för öster. Gagarin var endast 34 år vid sin död. Han gick med i den kommunistiska ungdomsrörelsen som 15-åring och anslöt sig 1960 till det kommunistiska partiet. Han utbildade sig förts till tegelslagare innan han sökte in vid tekniska skolan i Saratov och senare antogs till en militär högskola. Gagarin är den andra ryska kosmonaut som omkommer i en olycka. Vladimir Komarov dödades den 24 april förra året då fallskärmen till hans rymdskepp inte vecklades ut och farkosten krossades mot marken vid nedslaget. Gagarin var gift och hade två döttrar, Jelena, 9, och Galja, 7.
 
----------------------------------------------------------------
EXPRESSEN ¤ Torsdagen den 28 mars 1968.  
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0