Kyrkhelg i berusningens tecken / 1969

- ÖLBERUSAD UNGDOM SATTE SIN PRÄGEL
PÅ KYRKHELGEN I ÖJEBYN -
 
Slagsmålstillbuden var talrika under den gångna kyrkhelgen i Öjebyn. Enligt polisen
var det fler ungdomliga pingsfirare i farten än vanligt.
 
Pingsten har blivit en av de största ungdomliga kyrkhelgerna här uppe och givetvis har också i år en mängd ungdomar varit samlade i Öjebyn. För ungdomarna har det givetvis varit trevligt med mycket stoj och glam men också med mellanöl. Ur polisens synvinkel har det varit mindre angenämt med inte mindre än 11 omhändertagna fyllerister ur den yngre generationen. Polisen har också fått göra ingripanden mot tre slagsmål mellan berusade ungdomar. Under helgen har polisen också gripit två misstänkta rattfyllerister samt utrett förhållandena kring en sommarstuga på Ankarsgatan som under helgen vandaliserats.
 
Vad annars kan en kärlekskrank yngling göra
när porten är stängd? Jo, uppför väggen och
försöka övertala den sköna.
 
Kommentarerna från polishåll kring ungdomens glädjeyttringar bland kyrkstugorna i Öjebyn går i det negativa tecknet och i första hand skyller man på besökarnas sätt att handskas med mellanölet. I de flesta fylleriomhändertagandena har man nämligen kunnat fastslå att berusningsmedlet enbart bestått av mellanöl.
    - Vi tycker det är skrämmande att se hur ölet påverkar ungdomen och det skall här också sägas att det är bara en liten klick som tas omhand av oss, säger polisen. De flesta håller sig i närheten av och i kyrkstugorna och håller de sig något så när lugna ingriper vi inte.
    - Däremot har vi fått göra ingripande mot ungdomar som placerat sig på och vid gravstenar där de druckit mellanöl.
 
I ett av dessa fall togs två ynglingar in för fylleri medan två flickor skjutsades till sina hem. I samtliga fall där polisen ingripit vid slagsmål har slagskämparna varit påverkade av berusningsmedel. Våld mot polisen eller deras fordon har inte förekommit, även om en del ungdomar några gånger visat sig aggressiva. Någon skadegörelse i kyrkstugor eller mot annan bebyggelse har ännu inte kommit till polisens kännedom, men sådant brukar inrapporteras först när ägarna till stugorna kommer. Under pingsdagen och annandagen var det relativt lugnt i Öjebyn. De flesta ungdomarna hade då fått nog av det roliga. Besökstalet under pingstaftonen var enligt polisens beräkningar större än i fjol. Vid Pite havsbad, där en åldersgräns på 18 år har satts, var det under pingstaftonen rätt lugnt.
 
---------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 27 maj 1969.
 
 

Kommentarer
Postat av: Jonas Berglund

Hej!

Intressant artikel du hittat från PT. Är detta något jag kan låna om jag refererar till dig?

2020-09-06 @ 20:55:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0