Ny träindustri i Hortlax

Mycket återstår innan området är färdigbyggt. Här håller man på att uppföra kaphuset.
Närmast i tur efter detta kommer en del förrådsbyggnader samt virkesmagasin.
Ett stort tomtområde är avsatt för ändamålet.
 
Under de senaste åren har det allmänt sagts att produktionen vid småsågarna inte skulle vara lönsam. Det har väl även kunnat märkas här och var och man har inte sett med blida ögon på framtiden. Men det finns sådana som med tillförsikt ser an på framtiden. I Hortlax har två företagssamma personer, Harald Wikström, Hortlax, och Ragnar Burström, Piteå, satt igång med en träindustri, som kommer att bli av stora mått när den väl står klar.
 
Det är först i dagarna man kommit igång med rörelsen på allvar, i en bransch som man allmänt inte sett så optimistiskt på. I all tysthet har företaget byggts upp. Det har fått namnet Piteå träprodukter och har placerats centralt intill E 4 vid Hortlax. Företaget befinner sig fortfarande under uppbyggnadsskedet och det är bara en liten del av fabriksbyggnaderna som färdigställts till dags dato. Mycket återstår att göra när det hela stårklart kommer anläggningen att vara rätt stor.
 
Harald Wikström och Ragnar Burström, som står som ägare till företaget tror på en god utveckling inom träindustrin och de produkter man avser att satsa på. Redan nu har man rätt stora leveranser och inom kort kommer företaget med ytterligare en del nykonstruktioner. Träprodukter startade så sent som i januari med planering och schaktning på området. Byggnadslov fick man i mars månad. Företaget har i dag 11 man sysselsatta och styrkan kommer sannolikt att utökas då man på allvar kommer igång i takt med utbyggnad och ökning i produktionen.
    - Det mesta virket går åt till den egna produktionen. Vi har också god tillgång till råvara, säger Ragnar Burström.
De båda företagarna erkänner utan omsvep att försäljningen av företagets produkter är det trevligaste som rör företaget och det är givetvis ganska naturligt.
 
Johan Olofsson och Ture Wikström ses här i färd med att foga ihop ribbor,
i det ännu inte helt färdigställda kaphuset. I bakgrunden syns ett par man
sysselsatta med hyvling av virke.
 
Uno Granberg är här i färd med att tillverka golvtrallor. Detta är en av de produkter
Piteå Träprodukter saluför. I övrigt är en hel del nyheter  att vänta i produktionen
som för närvarande är på konstruktionsbordet.
 
Brist på konstruktioner har man minsann inte. Ett flertal idéer är för närvarande under bearbetning och torde resultera i ytterligare produkter. För närvarande har man inte möjlighet att sätta igång med någon större tillverkning då företaget befinner sig i uppbyggnadsskedet. Men några idéer är redan klara för att läggas på produktionsbordet, bl. a. en kombinerad lek- jakt- och fritidsstuga som står klar till försäljning. Trots att stugan för närvarande endast finns i ett exemplar så är det stor efterfrågan på den. Piteå stad är för övrigt köpare av tre stugor som skall placeras ut vid stadens campinganläggningar.
 
Förutom egen tillverkning inom trävarubranschen avser man att ta på sig en hel del förekommande arbeten.
    - Starten har hittills varit lovande, säger företagarna och framtiden tycks vara lika ljus. De har tänkt satsa verkligt hårt på att saluföra sina produkter framförallt i de södra delarna av landet. Bokat plats har man redan gjort vid några större utställningar bl. a. Nolia och en stor varumässa i Skåne. Nappar folk på våra produkter så tror vi att Piteå Träprodukter har framtiden för sig, säger de båda ägarna, som tror på företagssamhet i Norrbotten.
 
-------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 23 maj 1969.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0