Prästkatten som fick svindel...

Brandmännens liv består inte av bränder allena. På trettondagen fick Nils Norberg
rädda två nödställda katter som drabbats av svindel. Här är det kyrkoherdens katt
som skall undsättas. Allt gick lyckligt och det är svårt att säga vem som var gladast.
Barnen Carlsson, katten eller brandmännen.
 
Brandmannen Nils Norberg från Munksund kommer att bli en legendomsusad man bland de kattälskande folket. I Hortlax är han redan hjälte sedan han på trettondagen räddade kyrkoherdens katt från att förgås i en grantopp. Kyrkoherdefamiljens kissemiss tillhör den impulsiva sorten som gärna svingar sig upp mot höjderna och sedan drabbas av svindel och vägrar att klättra ned på jorden igen. På nyårsdagen klättrade den upp i ett träd, modell mindre, där den satt både länge och väl och utstötte ömkliga läten. Till sist lyckades barnen, Gunnar och Kristina, övertala sin fader att riskera liv och lem för att hämta ned den nödställda.
 
På tisdagskvällen var det f ärdigt igen. Den här gången stack katten iväg 12 meter upp i en jättegran. Barnen bönade åter. Men kyrkoherden vägrade. Han hade tröttnat på kattens nycker och tyckte att den borde få sona sina tilltag med livet. Men se det var inte alls att tänka på. Och eftersom barnen absolut skulle ha ned sin katt levande fanns det bara en lösning. Brandkåren måste tillkallas. Detta skedde först på trettondagen efter högmässans slut. Kyrkoherdens barn hade nog svårt att koncentrera sig på predikotexten den dagen och det må var dem förlåtet.
 
Så kom då brandkåren med sin "snorkel" och brandman Nils Norberg reste upp till katten, en färd på cirka 12 meter. Katten kände tydligen att räddaren var en god man. Norberg är själv kattägare, och kom honom till mötes ute på grankvisten. Hungrig och frusen, men glad och tacksam, kröp den in i Norbergs trygga famn där den kurrade och spann hela vägen ned till matte och husse. Den hade då tillbringat 1,5 dygn i granen och värmen hade den hållit sig genom att rusa upp och ned från tolv meters nivån och upp till grantoppen.
 
När glädjen och friden var återställd i Hortlax fick Norberg ett nytt anrop. Nu gällde det en liten kisse på Nygatan också den strandsatt i en grantopp. Hur länge den suttit där är inte bekant eftersom ägarna var bortresta. Den här katten var inte lika mån om att bli räddad. Den burrade upp sig ordentligt och fräste åt brandmannen i "snorkeln". Efter en kort "diskussion" lät den sig dock övertalas och de två åkte ned till jorden igen.
------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 7 januari 1972.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0