Radiomannen THORD CARLSSONS PITEÅ

Männen bakom boken om Piteå på 50-talet, Thord Carlsson (tv) och Torsten
Berglund, framför huset där Thord bodde som barn, Storgatan 44. Familjen
bodde på övre botten av pappans firma Piteå Elektriska.
 
¤ THORD och TORSTEN skildrar PITEÅ på 50-talet ¤
 
¤ Lustbetonat, men jobbigare än jag hade trott. Så betecknar Thord Carlsson arbetet med sin och Torsten Berglunds bok om Piteå på 50-talet. Den har just hamnat på bokhandelsdiskarna - upphovsmännen ägnar en del av fredagen och lördagen åt signering av sin bok i stadens boklåda.
 
Thord Carlsson medger att arbetet med boken har tagit åtskillig tid och inneburit en hel del möda. Om han inte visste det förut, så insåg Thord, sedan han gripit sig an uppgiften att han hade betydande luckor i sina kunskaper om Piteå på 40- och 50-talen.
    - Kruxet när jag skulle skriva texterna var, att jag egentligen bara hade varit hemma i Piteå på jul- och sommarloven. Fram till och med 1951 gick jag i gymnasiet i Luleå och bodde där under terminerna. Efter det gjorde jag lumpen, och sedan började jag studera på universitetet i Uppsala.
 
PLÖJDE PT
    - För att fylla kunskapsluckorna satte jag mig på Kungliga Biblioteket i Stockholm och pöljde igenom vartenda nummer av Piteå¨-Tidningen som utkom under 1950-talet, berättar Carlsson. Sedan gällde det att sovra i materialet och koncentrera sig på ett begränsat antal ämnesområden.
 
Boken som är i A 4-format och är rikt illustrerad med fotografier, av vilka flertalet har tagits av Torsten Berglund medan ett 30-tal bilder är hämtade rån Piteå-Tidningens arkiv, inleds med ett intressant kapitel om pitemålet.. Carlsson omtalar där att han under sin tid i Uppsala på 50-talet skrev en trebetygsuppsats i ämnet nordiska språk i vilken han jämförde stadsmålet i Piteå med bondskan. Den som trodde att det bara fanns/finns ett pitemål får här lära sig att det är en sanning med modifikation. Carlsson skriver: "Pitemålet i byarna runt staden skiftar säkert ännu en del från by till by och i äldre tider varierade språket också inom Piteå stad".
 
IDROTT
Att idrotten skulle ges ett eget fylligt kapitel var givet, dels på grund av författarens stora idrottsintresse, dels genom att den likaledes infödde och inbitne Pitebon Torsten Berglund, som på 50-talet arbetade som pressfotograf på frilansbasis åt Nordsvenska Dagbladet, hade ett rikhaltigt bildmaterial som speglade idrottslivet i Pitebygden för fyrtio år sedan.
 
Vidare avhandlas i "I våra kvarter - Piteå på 50-talet" (Lars-Åke Winberg Förlag AB i Härnösand) bland annat det hektiska nöjeslivet i bygden och kommunalpolitikern Axel Bengtssons remarkabla comeback i och med valet i Piteå 1954. Ett par, tretusen exemplar har tryckts av boken.
 
ANDRA PITEBOKEN
Detta är den andra bok som Winbergs enmansföretag (för tillfället har han dock en person anställd, Linda Calamnius, som medverkade vid fredagens pressträff i Piteå med anledning av den nya boken) ger ut om Piteås närhistoria. Förra året kom ju Lasse Eriksons, Staffan Öbergs och PT-fotografen Hans G Petterssons skildring i ord och bild av Piteå på 60-talet. Det var för övrigt Lasse Eriksson som föreslog att Thord Carlsson skulle skriva om Piteå på 50-talet.
 
Härnösandsförlaget, vars chef är intresserad av kulturhistoria, har vid det här laget gett ut ett tjugotal böcker om svenska städer, från Trelleborg i söder till Piteå i norr. Oftast är det 50-talet som speglas.
 
Bokens författare Thord Carlsson, i sin ungdoms glada dagar tillsammans med
sin syster Margit och sin två år äldre kompis, Arne Jansson.
Foto ur: "I våra kvarter - Piteå på 40-talet".
 
NOSTALGI
Är det nostalgi det handlar om? Thord Carlsson diskuterar saken i bokens inledning. "Ordet nostalgi innebär för många en kladdig sörja av minnen från gångna år och då är nostalgin inte bra. Läs då inte denna bok. Betrakta inte dessa bilder. Men ordet nostalgi - som i fri översättning betyder att längta hem - kan också ha en frisk klang av livgivande minnen och glada erinringar. Eller för den delen, vemodiga".
 
Torsten Berglund berättade vid pressträffen att den betalning han fick som frilansande pressfotograf i början av 50-talet var 8 kronor per införd bild plus omkostnader. När bröderna Olssons affärs- och hyresfastighet i hörnet av Uddmansgatan och Sundsgatan brann i januari 1952 tjänade Torsten storkovan. Han fick in hela 12 bilder i tidningen och erhöll således inte mindre än 96 kronor. För den summan hade han, om han lagt till 40 kronor, kunnat köpa en agronomkostym i gråblå diagonal, enligt den annons från Lalanders herrekipering som återges i Carlssons och Berglunds bok.
 
Sven Tjuslings Trio, Göteborg, i Piteå i maj 1953.
 
¤ På omslagsbilden ser vi tre musicerande herrar. Det saknas uppgift i boken om vilka dessa herrar är. Men Torsten Berglund hävdar bestämt att det är legendariska Sven Tjuslings Trio från Göteborg, kända bland annat för sitt samarbete med Lasse Dahlquist, som avfotograferats på Jowas gård. Trion besökte Piteå i maj 1953 i samband med korandet av Fröken Liv, en misstävling som anordnades av ett försäkringsbolag. Den som utsågs till Fröken Liv hette Berit Blombäck. Thord och Torsten, debuterar i boksammanhang, har lytt ett gott råd som Thord fick av den som skrivit bok om Östersund. Nämligen att ha mycket människor med på bilderna, det brukar verka befrämjande för försäljningen.
 
Thord Carlsson övar på Afton på Solvik på tandläkare Ringius veranda på Fårön.
Bilden tagen 1950.
Foto: Pekka Kurttila, ur: "I våra kvarter - Piteå på 50-talet".
 
FÖLJER SCHEMA
Tillfrågad om vad han annars brukar syssla med som nybliven pensionär berättar den 65-årige radioveteranen, att han följer ett schema som han ställt upp för sig. Det inleds med en timmes cykling eller annan motion mellan klockan 8 och 9 på morgonen. Därefter sätter han sig vid skrivmaskinen och skriver under en timme. Mest skriver han för byrålådan, men han tycker också om att skriva brev. Han tycker det är roligt och lättande, att det fungerar som en rening av själen.
    - Därefter ägnar jag mig åt läsning; jag har många olästa böcker i bokhyllan som tittar anklagande på mig.
På eftermiddagen lämnar han kanske bostaden i Danderyd för att uträtta ett eller annat ärende i stan.
 
Någon gång håller han föredrag, och så spelar han dragspel i en kompiskvarett. Däremot har inte Sveriges Radio, där Thord Carlsson arbetade från 1962 och fram till pensioneringen, hört av sig till den populäre radiomannen. Det är visst vanligt att man på det företaget klipper av alla band med en medarbetare så snart vederbörande fyllt 65.
------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 26 oktober 1996.
 
 
FAKTA------------------------------------------------------------------
 
THORD CARLSSON, f. 10 juli 1931, Piteå d. 7 november 2005, Piteå.
 
Roger-------------------------------------------------------------------
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: ingrid petrini

Hej
Jag heter Ingrid Petrini och letar efter Torsten Berglund.
jag reser till Piteå imorgon, tisdag 28/1, på eftermiddagen.
Vore kul om du kunde maila mig vad du vet om var han finns.
hälsningar
ingrid petrini

2014-01-27 @ 16:19:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0