Sommaren 1967: värme och kort-kort.

The Summer of Love kom den att kallas. Sommaren 1967. Samtidigt med sommaren slog det kort-korta ut i full blom. Gångtrafikanterna stannade upp och tittade, bilisterna blev lite drömmare av all fägring som demonstrerades.
 
Kort-kort modet gick hand i hand med  värmen.
 
¤ Samfällt suckade man under juli 1967: VILKEN VÄRME! Och vilken semester! Bara sol och sol och slut på glassen och slut på drickat. Och sällan var vi så solbrända som då.
 
Juli började få gott rykte, som semestermånad. Den månaden hade ju inte visat sig från sin bästa sida åren före. Men om semesterfirarna var glada, så hade särskilt i östra Sverige, anledning att klaga: Gotland t ex fick 8 mm regn under juli mot 51 mm normalt.
 
Fruntimmersveckan var praktiskt taget regnfri och tiden från den 15 till den 20 var månadens finaste ur semestersynpunkt. I inre Svealand och sydöstra Norrland uppmättes värden på närmare 30 grader. Men samtidigt som det var 25 plusgrader på dagen, så förekom det frost på sydsvenska höglandet den 17 juni.
 
Längst östersjökusten var torkan den värsta sedan 1955 och 1959. Nederbörden var mindre än normalt i hela landet, medan medeltemperaturen uppvisade c:a 1 grads underskott i större delen av Norrland.
 
¤ VÄRMEREKORD: 31 GRADER ¤
 
Det var klart optimistiskt av kocken i den stora restaurangen att ta ut äggen för
stekning på trottoaren. Men intressant såg det ut och nog trodde väl många som
som gick i städerna och svettades, att temperaturen stundtals var så hög, att
sådant arrangemang var fullt möjligt.
 
¤ Sommarens högsta temperatur, 31 grader, uppmättes i Allgunna, Östra Småland, den 1 augusti. Varm och fuktig luft täckte hela Europa och man kunde tala om subtropisk värme även på våra breddgrader. Mallorca hade samma dag sol och 30 grader, Rhodos sol och 31 grader, Tunisien sol och 30 grader. Förutom Allgunna hade Ronneby 30 och Osby 27 grader. Något rekord var det dock inte fråga om, vi har upplevt varmare dagar i vårt land. Det var främst Sydsverige som hade det skönt; i Mellansverige och Norrland fick man bra mycket regn. Men juli 1967 var definitivt bättre än samma månad varit de senaste åren.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0