Svensktopps-stjärnan dog på scenen

När gruppen framfört sin största hit, "Spel-Olles gånglåt",
föll plötsligt sångaren Tommy Wener ihop på scenen.
Trots att sjukvårdsutbildade personer ur publiken skyndade
till hjälp fanns inget att göra.
 
Tommy Wener i Trio me´Bumba levde för musiken. I går när han just sjungit Spel-Olles gånglåt dog han på scenen.
 
Han uppträdde med trion i byn Brattsbacka i södra Västerbotten. Precis när han sjungit den låt som låg 30 veckor på Svensktoppen - Spel-Olles gånglåt - föll han ihop. Sjukvårdsutbildade personer i publiken försökte förgäves rädda Tommy Weners liv. Men han avled innan ambulanshelikoptern kom till platsen. Sannolikt av en hjärtinfarkt, Tommy Wener blev 62 år gammal. Han lämnar efter sig hustru och en 12-årig son.
 
Slog sig i huvudet
    - Jag såg hur han föll framåt utan att ens ta emot sig. Det hördes en duns. Han slog sig i huvudet och det blödde ur näsan, säger Jan-Erik "Bumba" Lindqvist, gruppens basist.
Det var han och Tommy Wener som 1957 bildade orkestern Trio me´Bumba som med tiden skulle bli legendarisk. Mest känd blev gruppen kanska för slagdängan "Man ska leva för varandra".
 
Trio me´ Bumba har aldrig slutat turnera. Publiken har åldrats i takt med sina idoler. På senare år har det blivit mycket framträdanden på ålderdomshem och i pensionärsföreningar. I februari förra året fick Tommy Wener en blodpropp och var tvungen att amputera ett ben. Trots det fortsatte han med musiken och turnélivet. För en vecka sedan intervjuades han i TV i samband med ett framträdande. Han sa då att han ville dö på eller bakom scenen.
    - Tommy och jag brukade dela hotellrum. Det senaste året har jag ju sett att han inte mått bra. Han åt 15-16 tabletter om dagen och var sjöblöt av svett efter spelningarna.
    - Men han höll livsgnistan uppe. Musiken var hans liv och han ville inget annat än att stå på scenen, säger Jan-Erik Lindqvist.
 
I går inledde Trio me´ Bumba en två veckor lång turné i Västerbotten. Framträdandet på bygdegården i Brattsbacka var den första av 26 inplanerade spelningar. Tommy Wener körde själv turnébilen och verkade må bra när gruppen inledde sitt framträdande.
 
Fortsätter spela för att hedra sin vän
Efter vännens dramatiska dödsfall beslutade Jan-Erik Lindqvist och gruppens dragspelare, Bengt Andersson, att fortsätta turnén. I går spelade de på två platser i Bjurholms kommun.
    - Det kändes konstigt att sjunga Tommys gamla låtar. Men vi tyckte att det bästa sättet att hedra hans minne var att göra det han älskade mest av allt, säger Jan-Erik Lindqvist.
 
Vännerna Bengt Andersson och Jan-Erik Lindqvist,
fortsätter turnén.
 
 ---------------------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Den 3 oktober 2008
 
 
Trio mé Bumba i Starlet 1972.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0