TAGE DANIELSSON - En rolig allvarsman ur tiden

Tage Danielsson (1928-1985).
 
Den 13 oktober 1985 avlider författaren, regissören, samhällsdebattören och glädjespridaren Tage Danielsson, 57 år gammal. En av vår tids främsta humorister gick till historien. Tage Danielsson tillhörde den lilla skara svenskar som blivit verkligt folkkära. Människor i alla åldrar och alla samhällsklasser talade om honom med väme och sympati. Han utstrålade godhet och klokhet. En rolig allvarsman och en allvarlig komediant.
 
Han fick inte bara svenska folket att skratta utan också att tänka efter. Den milda med slagkraftiga ironin riktades mot allsköns dumhet, ondska och cynism. Och den bet. Tage Danielssons produktion var imponerande. Filmer, revyer, böcker, radio och TV - han jobbade med allt och fick nästan alltid lysande recensioner. Det var när han på 1950-talet träffade Hasse Alfredsson som han geniala begåvning helt kom till sin rätt. De båda kompletterade varandra på ett fruktbart sätt. HasseåTage blev ett begrepp och AB Svenska Ord föddes.
 
Men mitt i allt han företog sig behöll Tage Danielsson hela tiden sin personliga egenart och genuint folkliga framtoning. På det sättet skilde han sig från andra spirituella akademiker. Från slutet av 1960-talet fick produktionerna en allvarligare ton till följd av hans engagemang i fredsrörelsen, antikärnkraftsrörelsen och Amensty. Tage Danielssons besvikelse över socialdemokraternas ståndpunkt i kärnkraftsomröstningen gjorde att han bröt med den arbetarrörelse där han haft sin hemortsrätt. Under sina sista år var han partipolitiskt hemlös med ideologiskt trofast.
 
Tage Danielssons sista triumf var succén med filmatiseringen av Astrid Lindgrens "Ronja Rövardotter". Minnet av honom kommer att leva vidare på många sätt. Inte minst ljuder hans östgötska stämma nästan dagligen i radion, nutidsmänniskorna till tröst.
----------------------------------------------------------
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0