EUSEBIO - den fantastiske

"Svarta pärlan" - Eusebio Ferreira da Silva.
 
Det är möjligt, att många kommer att minnas VM i England 1966 för en enda spelares skull - Eusebio Ferreira da Silva, Portugals storspelare och VM-turneringens odiskutable skyttekung, som i en enda match, den mot Nordkorea i Liverpool den 23 juli, gjorde 4 mål. Sammanlagt gjorde Eusebio 9 mål fördelade på följande lag: Bulgarien 1, Brasilien 2, Nordkorea 4, England 1 och Sovjet 1.
 
Men det var inte bara som skytt "Svarta pärlan" skördade ovansklig ära, han var också stor som människa. Naturligtvis försökte alla lag att stoppa honom, men Eusebio var snabbare än någon, han var mjuk i höfterna och hård i kroppen. Två gånger bringade de små asiaterna från Nordkorea honom på fall, men det blev bara straffsparkar som följd av dessa våldshandlingar - och dem placerade den svarte mannen från Mozambique i mål.
 
Eusebio säger själv, att det var Stanley Matthews som inspirerade honom att bli bollspelare. Han är 23 år nu och har fört Benfica till stora framgångar i Europacupen. Sin karriär började han i Sporting Club i Lourenco i Marques och som 15-åring spelade han - barfota. I dag är han Eusebio - den fantastiske.
-------------------------------------------------------------------------------
FAKTA---------------------------
 
Kuriosa: Eusebio har faktiskt spelat en match i Malmö FF:s tröja.
Den 12 juli 1971 mötte MFF Moskvas stadslag, en match som slutade
2-2. Eusebio gjorde ett av målen, därav också en målgivande passning.
Eusebio Ferreira da Silva är i dag 71 år gammal.
 
Roger-------------------------------
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0