Göte Nyberg, byggherre från Piteå

HAN BÖRJADE UTAN EN ENDA FEMÖRING PÅ FICKAN -
OCH SÅ HÄR GICK DET
 
Ett symboliskt ortsnamn för en man som startade utan en femöring på fickan
och som lyckas med allt.
 
¤ När man kommer till Oxelösund tar man vägen mot Femöre, platsen heter faktiskt så, och där hittar man mannen som verkligen vet hur man lyckas i affärer. Han heter Göte Nyberg är 36 år och kommer från Piteå, Norrbotten. Under en 10-årsperiod har han varit med om att bygga upp tre mångmiljonföretag. Och när han började hade han inte ens en femöring!
 
I mars förra året övertog Nyberg ett båtvarv med 7 anställda i Oxelösund. Nu - ett år senare jobbar 25 anställda på samma varv. Och i dag vill bl a Libyen och Iran köpa båtar av Göte Nyberg.
 
¤ Det har gått snabbt uppåt för den f d norrbottningen. 1963 - 24 år gammal - lånade Göte Nyberg 25 000 kronor av sin svärfar och startade ett företag i den stentuffa byggbranschen. I dag har den firman cirka 200 anställda. Årsomsättningen ligger på ungefär 50 miljoner kronor.
 
Under 1971 och 1972 byggde hans anställda runt sagt varannan butikshall i Sverige. Det blev skolbyggnader också - över hela landet. Början på Göte Nybergs karriär är betecknande för hans sätt att arbeta.
    - Jag var klar med min teknikerutbildning när jag en dag köpte bokverket "Aktuella byggpriser". I ortstidningen hemma i Piteå hittade jag en annons om en entreprenad. Jag räknade på entreprenaden för skojs skull, lämnade in ett anbud - och fick jobbet! Det gick med förlust men fröet var sått och jag ville inte ge upp. Sedan har det ena projektet gett det andra.
 
För egen del har Göte Nyberg en enda stor önskan:
    - Jag vill segla jorden runt när jag fyller 40, säger han. Jag ska ta ut all semester som jag hittills tvingats avstå ifrån.
 
Göte Nyberg drog sig till Oxelösund för att köpa en båt -
det blev ett helt varv. Han är sån.
--------------------------------------------------------------------------------
HÄNT i VECKAN ¤ Den 6 mars 1975.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0