Oh, vilket Party - PETER SELLERS

Peter Sellers i filmen Oh, vilket Party från 1968.    
 
Jag är ett stort fan av Peter Sellers komik. Jag har sett de flesta av hans filmer, från mitten av 50-talet till den film som kom att bli hans allra sista i livet. Jag har förstått att i det privata livet var han svår att leva med. Om detta har Britt Ekland vittnat om. Stora konstnärer brukar vara svåra - och djupa. Av nån anledning. Jag har just precis läst färdigt boken om August Strindberg, dessa två i jämförelse, så tar nog Strindberg ändå priset som svårmodig på gränsen till psykotisk i vissa perioder.
 
En liten kul historia hände på den transportcentral där jag jobbade. En anknytning till Sellers rollfigur Hrundi V. Bakshi, i Oh, vilket Party. En läkare av indiskt påbrå, tjänstgjorde på Furunäsets sjukhus. Hans sätt att tala påminde starkt på vilket sätt Peter Sellers gjorde i filmen. Eftersom ingen riktigt visste med säkerhet vad han hette, så var det nån bland arbetskompisarna som döpte honom till: HRUNDI V. BAKSHI. Sellers namn i filmen!
 
"Hrundi" brukade ringa oss på centralen och be om hämtning på Piteå lasarett. Varje gång så utspelades samma ritual i telefonen: - Hej! Jag är en läkare, va´- jag vill hämtas...?
En dag så skrev en av gubbarna in alla körningar på en tavla som hängde i centralen. Detta var vid fikadags. Han skriver: 09.00 "RUNDI" hämtning PÄS (Piteå Älvdals Sjukhus).
 
Någon frågar lite brydd: - "Rundi... vem i jösse namn är det...? Svaret kommer omgående: - Jamen, den där läkaren som inte vet om han är läkare, han säger ju va hela tiden... Alla skrattade, utom han som skrev på tavlan. Men så upplyste nån den skrivande, att "Rundi" var ett påhittat namn. Den dagen fick vi oss alla ett gott skratt till kaffet.
 
Filmer jag sett med PETER SELLERS:
¤ Ladykillers - 1955
¤ Lolita - 1961
¤ Bara två kan leka så - 1961
¤ Bara få kan skoja så - 1962
¤ Den Rosa pantern - 1963
¤ Dr. Strangelove - 1964
¤ Skott i mörkret - 1964
¤ Casino Royale - 1967
¤ Oh, vilket Party - 1968
¤ En flicka på gaffeln - 1971
¤ Rosa pantern  kommer tillbaka - 1975
¤ Släpp deckarna loss, det är mord - 1976
¤ Rosa pantern slår till igen - 1976
¤ Rosa panterns hämd - 1978
¤ Fången på Zenda - 1979
¤ Välkommen Mr. Chance - 1979
¤ Jakten på Rosa pantern - 1982 postumt.
 
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0