"Alla rädda för vargen är..."

Allt nytt och okänt har en förmåga att skapa rädslor. Det nya, det okända får den mest sävlige att knyta nävarna i byxfickan, och i upprörd ton och i hårda ordalag diskutera sin frustration både i hemmet och på arbetsplatsen. När Pingströrelsen kom till landet 1907, var det många som starkt ifrågasatte detta. Pastor Lewi Pethrus, Filadelfiaförsamlingens föreståndare i Stockholm, från den 9 januari 1911 t.o.m. den 7 september 1958, fick sina fiskar varma, inte bara en gång. Människorna förfasade sig över det "konstiga" det "främmande" som ägde rum i Filadelfia kyrkorna runt om i landet. 
 
Lewi Pethrus (1884-1974).                                      
 
När prästen Ulf Ekman lämnade Svenska kyrkan, och grundade Livets Ord 1983, hade han hela massmediakåren i bakhasorna. Han kallades för både det ena och det andra. Alla de stora tidningarna, samt televisionen ifrågasatte in i minsta detalj allt det som sades och gjordes inom församlingen i Uppsala. Det var ett jättelikt drev som jagade "sanningen". Mycket av det som kom på tidningarnas löpsedlar, var rena falsarier, som man helt enkelt hittat på, för att höja sina upplagor. De nyhetssökande "undersökande" journalisterna vädrade blod, precis som hyenan gör på den afrikanska slätten.
 
Ulf Ekman, grundare av Livets Ord.                         
 
Ny Demokrati "härjade" som en farsot i landet (det tyckte i alla fall samma slags massmediafolk) i början av 90-talet. Bert Karlsson och Ian Wachtmeister hade som sitt politiska tema: "Sunt förnuft". Partiet kallades, högerpopulistiskt, konservativt och nyliberalt. Vad som också känneteckande partiet var deras synpunkter på den flyktingpolitik som då rådde.
 
Bert Karlsson, skivdirektör, entreprenör, TV-underhållare, politiker,
författare, clown, m.m.
 
 
När det älskade "paltbladet" Piteå-Tidningen blev till tabloid rasade många i läsekretsen. Det var nära på fullskaligt krig som rådde. För eller emot! Diskussionens vågor gick ofantligt höga bl a på arbetsplatser, och de mest argsinta hotade med att säga upp sin tidningsprenumeration.    
 
Pingströrelsen, Livets Ord, Bert Karlsson samt vår kära PT (som 2015 fyller 100 år) har alla tagits till nåder. Bert Karlsson är i dag att betrakta som folkkär, och ses i var och varannat TV-program med självaktning. Den så utskällde främlingshataren Bert Karlsson, har i dag 2014 öppnat den ena flyktingförläggningen efter den andra, och lägger på så sätt ytterligare miljoner på sin redan så stora förmögenhet.
 
Pingsrörelsen är sedan många år väletablerade, sida vid sida med den andra kyrkorna och samfunden här i "det kristna" landet Sverige. Den på sin tid så utskällde Ulf Ekman har visserligen konverterat till katolicismen, men så vitt jag vet så har han inget massmediadrev av blodtörstiga journalister bakom sig.         
 
PS. FP:s dåvarande partiledare, Bengt Westerberg, hoppade som Lille Skutt i Nalle Puh upp ur myssoffan när Bert Karlsson och Ian Wachtmeister satte sig bredvid honom på valnatten 1991. Samme Bengt Westerberg, sågs senare i stora tidningsannonser citera dessa berömda ord: Jag delar inte dina åsikter, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att framföra dem.     
 
Undrar om herr Westerberg glömde bort sitt citat den där valnatten?
 
Roger Lindqvist.
 
--------------------------------------------------------------------------------------
Bilder: www.sodertornkyrkan.weeby.com / www.sydsvenskan.se
www.resume.se / www.plus-google.com
 
 
 
               
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0