Polarna med Jörgen Edman

 
¤ Pär Björck
¤ Janne Holmberg
¤ Jörgen Edman
¤ Göran Forss
¤ Kjell Mattisson
 
När dom kända svenska popgrupperna splittrades i slutet av 60-talet undrade alla vad som skulle hända härnest. Ingen anade att de skulle bli dansbandens marknad. Men det fanns fyra popkillar som insåg att dansmusiken var framtidens meslodi. Valet av artistnamn var inte svårt. Är man fyra gamla kompisar så är ju saken klar - man kallar sig, just det - POLARNA! Sen var det egentligen svensktoppsbekante Jörgen Edman som såg till att grabbarna fick en rivstart som skulle ge eko i tidningar, TV och på Svensktoppen. Jörgen sökte efter en lämplig kompgrupp. Det var för tre år sen. Han fick tips om att fyra killar från olika band hade bestämt sig för att pröva lyckan tillsammans. Man träffades och ryktet spreds snart över hela landet - Jörgen Edman och hans nya band Polarna är någonting extra!
 
Och visst är killarna en vitamininjektion i svensk showbusiness. TV hörde av sig direkt och Polarna fick lansera sin debutplatta "Schwabba dabba ding dong" i TV2:s program där låtar testades för Svensktoppen. Polarna gick hem - hos publiken alltså - och plattan gick sedmera upp på Svensktoppen. Bättre start kan väl inte ett dansband få. Namnet blev känt och jobben blev många. Polarna håller igång 5-6 kvällar i veckan. Jörgen Edman är sångare i bandet. Han har varit med länge i gamet och legat på Svensktoppen många gånger. Född den 18 mars 1944 i Nacka utanför Stockholm. På platta har han sjungit med bland annat Monika Forsberg. Polarna då - vilka är det? Jo, det är Pär Björck, Göran Forss, Jan Holmberg och Kjell Mattisson. Polare Pär är väl den mest kände i gänget, han skriver rätt mycket låtar för Svensktoppen.
 
Hösten 1974 fick han in en fullträff med sin "Ett sommarsvärmeri". Men snäll som han är hade han givit bort låten till Sten Carlsson och "Salta Mandlar" i stället. Pär sjunger, spelar piano och orgel, klockspel och visselpipa! Och så arrangerar han. Göran Forss sjunger också medan han spelar gitarr. Janne Holmberg sjunger också litegrann. Men håller sig mest bakom trummorna när han inte lirar kazoo, triangel, sandpapper eller koskälla. Kjell Mattisson är också en mångsidig herre. Han sjunger - som Egon, hellre än bra (säger dom andra polarna) och sköter elbasen föredömligt (enligt förståsigpåare). Samtliga killar är från Stockholmsområdet med omnejd.
 
Göran är född den 22 november 1947 och är yngst i bandet. Pär såg dagens ljus den 10 september 1944. Janne är lite skrockfull. Men så är han också född fredagen den 13 januari 1940. Kjell är född den 1 maj 1939. Äldst i bandet alltså. Polarna och Jörgen Edman är en härlig kombination som trivs tillsammans. Dom har gjort två LP (den ena är inspelad i Nacka med Nackas stora ungdomskör). Dessutom har Polarna gjort en LP på egen hand. Vad är då hemligheten med Polarnas framgångar på dansbanorna?
    - Vi försöker spela så publiken har roligt, säger Kjell Mattisson. Minst lika roligt som vi. En annan förklaring är att Jörgen och Polarna hämtar sina låtar från massor av olika artister och topplistor. På så vis täcker man det mesta i publikens smak.
-------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 4 januari 1975.

Kommentarer
Postat av: james boström

jag söker dessa singlar

1965
Nora Brockstedt – Chim Chim Cherie /Fågelfrön ("på svenska")
1974
weine renliden - får jag lämna några blommor / Sommar'n som flytt
1977
Pelles - Det finns en sång / Blå Var Stjärnenatten
Agneta & Berndt - Lämna Det Hela Med Ett Smil / Det saknar man idag
1978
Janis Carol - Hey Hi Di Hoo / Bingo Bingo
1979
Polarna Med Jörgen Edman - Darlin'
1980
Sweet 'n' Chips - High School / A Little Bit Of Loving
Polarna Med Jörgen Edman - Hon Tror På Mej / Nashville
1981
Mango - Mer Än Ord För Mig / Jag Lever Ensam Nu
2020-05-22 @ 21:58:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0