"Man skall spela för varandra"

Uppe på söders höjder i huvudstaden, bildades året 1957 en musikgrupp som fick namnet Trio me´Bumba. Namnet Bumba bidrog basisten Jan-Erik Lindqvist med. Bumba var nämligen ett namn som musikanten Lindqvist hade förärats med. De övriga Bumba-medlemmarna var Bertil Lindblom, Jan Harg och Tommy Wener.
 
Åren har gått - närmare bestämt 57 stycken, men Trio me´Bumba består. Förutom Bumba himself, så finns också Bertil Lindblom och Jan Harg fortfarande med i bandet. Sångaren Tommy Wener, som gav gruppen sin "sångliga"-profil, avled tyvärr 2002. Wener kom sedan att ersättas av Rolf Larsson, tidigare sångare i dansbandet Cedermarks från Sveg i Härjedalen.
 
Trettio veckor på Svensktoppen låg grabbarna med Spel-Olles gånglåt året 1963. Om detta kan gubbarna gärna skryta med (om de nu vill). Detta hände sig nämligen vid den tiden då en liknande listplacering öppnade vissa viktiga dörrar i branschen. Detta medförde att gruppen samma år, fick turnera med popkillarna i The Beatles under några hektiska och intensiva dagar. Gissa vilka fyra grabbar som var huvudattraktioner? Rätt gissat: Bumba och hans kamrater.
 
Den största succén kom 1968, när Trio me´Bumba spelade in Bengt Sundströms: Man skall leva för varandra. En låt som förpassades upp på Svensktoppens allra högsta topp, detta mellan den 26 maj-16 november 1969. Melodin har sedan dess "förföljt" bandet, och blev också deras kännemärke.
 
En kul grej kan jag här berätta, när Trio me´Bumba gästade Norrbotten under slutet av 60-talet. En kväll spelade Trio me´ Bumba på ett dansställe, där en lokal orkester också fanns med. Bandet hette Rolf Åhmans, och var vid denna tidpunkt en trio, bestående av dragspelaren Rolf Åhman, trumslagaren Mats Pettersson och gitarristen Karl-Axel Öberg. När de unga fansen kom in i lokalen och tiggde autografer, blev de lite rådvilla. I deras ögon så fanns endast ett band med tre medlemmar. I det andra bandet fanns fyra. Enligt autografjägarna så var Rolf Åhmans Trio me´Bumba. Åtminstone att döma av antalet spelemän. Efter en stund så rättades misstaget till. Denna historia har berättas för mig av Karl-Axel Öberg. Jag kom ju själv att ingå i Rolf Åhmans så småningom, men då hade bandet ökat till en kvintett.
 
Roger.
 
Trio me´Bumba på turné, men här har det gått åt pipsvängen vad
hjulet på släpet beträffar.
 
Hjulet är fixat och Bumba med musikanter har anlänt till en park
någonstans i Sverige.
 
Tommy Wener i inspelningsstudion.
 
Bandet går...
 
"Om du vill ha mej..."
 
Mixerbord av 60-talsmodell...
 
"Bumba"-Lindqvist spelar bas...
 
Sångpålägg av Bertil Lindblom och Jan Harg.
 
Från sångpålägg till trumpålägg av Jan Harg.
 
Weine Renliden blåser trumpet...
 
Brorsan Ivan Renliden dirigerar...
 
I kontrollrummet övervakas inspelningen av två herrar...
 
Bertil Lindblom och John Kongshaug. Den sistnämnde är där i
egenskap av inhyrd studiomusiker.
 
Kaffepaus...!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Kaj

Jan Harg satt i orkesterdiket och trummade i en musikal som jag var med i på 90-talet i Mora. Vissa föreställningar hade han en ersättare eftersom han skulle iväg och spela med Bumba.

/Kaj

2014-01-21 @ 17:52:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0