Östtyskt värdskap för skolmusiker från Piteå

Stödföreningens ordförande Tage Hansson stående till höger,
informerar musikanter och anhöriga om sommarens resa till
Östtyskland. På bilden ses också kommunala musikkårens
dirigent Curth Nilsson.
 
Ungdomarna i Piteå kommunala musikkår kan se fram mot något av en drömresa i sommar. Tyska demokratiska republiken eller Östtyskland, som vi vanligen säger, tar nämligen emot en trupp från Piteå, cirka 60 personer stor, för deltagande i Östersjöveckan i Rostock. Frånsett resekostnaderna Piteå-Sassnitz-Piteå, som piteborna själva får svara för, står de tyska värdarna för transporter, övernattningskostnader och tre måltider per dag. Orkestermedlemmarna får också 10 östmark per dag som fickpengar. Musikkåren jämte ledare lämnar Piteå den 5 juli, som är en fredag, och skall redan dagen därpå vara framme i Rostock. Där ger man en första konsert söndagen den 7 juli.
 
Ungdomarna skall också hinna med att besöka Berlin och Potsdam innan de anträder återfärden. Pitemark trampas igen onsdagen den 17 juli. På torsdagskvällen informerades musikanter och anhöriga om sommarresan av socialchef Tage Hansson. Han är ordförande och sekreterare i musikkårens supporterklubb, som för övrigt döpts om till Föreningen för skolmusikens främjande. Hansson erinrade om att den till i fjol planerade resan gick i stöpet av ekonomiska skäl. Pengarna räckte inte. Men slantarna fonderades för en resa i år i stället. Samtidigt fortsatte man att samla in medel genom att spela i olika sammanhang och att sälja lotterier. I slutet av förra året började stödföreningen att sondera möjligheterna för en utrikestripp i sommar.
 
Västtyskland avböjde besök på grund av de påfrestningar på inkvarteringskapaciteten som sommarens fotbolls-VM kommer att medföra. Men DDR:s besked var som sagt positivt generöst. Resan till Sassnitz företas med tåg, som är det billigaste transportsättet. Den 31 mars ger kommunala musikkåren en konsert i Christinasalen i samarbete med bl. a. Piteå musikkår. Behållningen tillfaller Föreningen för skolmusikens främjande.
 
SOVJET NÄSTA ÅR?
Det kan nämnas att ännu en längre resa kan bli aktuell kanske redan nästa år. Kontakter har tagits med Sovjets kulturattaché i Stockholm i syfte att eventuellt få till stånd någon form av vänortsbyte mellan Piteå och en ungefär jämnstor kommun i Minskområdet i Vitryssland. I det sammanhanget kan utbyte av skolungdomar bli aktuellt. Planerna härpå befinner sig dock ännu på ett mycket preliminärt stadium.
-----------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 23 mars 1974.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0