Gratulerar morfar, på din födelsedag!

Sanfrid Karl-Oskar Lundgren f. 1899-07-21 d. 1989-03-29        
 
Sanfrid är min morfar. Tur är ju det. Hans mor hette Selma Margareta Nilsson f. 1878-07-17 d.1957-01-18. Morfars far är det lite mer problem med. Hans namn finns inte angivet i kyrkböckerna. Därför så gjorde prästen en anteckning där faderns namn egentligen skulle finnas angivet. "Oäkta" blev svaret. Selma gifte sig så småningom med Samuel Lundgren från Blåsmark. Bröllopet stod den 9 oktober 1904. Samuel var en snäll man och make. Han var min morfars styvfar, och morfar kallade honom kort och gott för pappa. Min mamma har berättat att hon ofta hälsade på "oppe Lundgrensch". Hon tyckte om att vara där. När natten kom så låg hon mellan Samuel och Selma i sängen. Samuel var en mycket snäll farfar, har mamma berätta. All heder åt honom.
 
Morfar Sanfrid döptes samma dag han föddes. Det var barnmorskan som hette Hällgren, och bosatt inom Piteå landsförsamling, som utförde förrättningen. I dopboken har pastor Nygren bekräftat det hela, den 22 augusti 1899. Faddrar var morfars morfar: Nils Oskar Nilsson och hans hustru, Magdalena Abrahamsdotter. Samt Karl Pettersson med hustrun Ida Pettersson f. Nilsson, Selmas syster, bosatta i Svensbyn.
 
Den 7 december 1927 ingick Sanfrid Lundgren äktenskap med Beda Karolina Jonsson f. 1895-05-20 d. 1964-10-08. Min mormor Beda föddes i Nyfors i Älvsby församling, under en period då hennes far, mjölnaren Jonas Jonsson, för tillfället var stationerad.
 
Morfars far hette - enligt honom själv - Calle Hällström och var bosatt i Öjebyn. Något mer än så fick jag inte veta. Inte så att morfar vägrade berätta, det var nog i stället jag som inte fortsatte att ställa frågor. Något som jag ångrat de sistlidna åren.   
Än en gång ett Grattis till Dig kära morfar, där du finns i din himmel. Jag skall aldrig glömma Dig!
 
Roger.
  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0