Kyrkoherden Henning Berglund.

Henning Berglund berättade om sitt liv i ett PT-reportage 1977.
På bilden ses han vid Lövholmens sågverk där han en gång
i sin ungdom jobbade.        
 
Han föddes i Övremarken i Hortlax, den 8 juli 1927, och gick ur tiden den 7 juli 1991. Personen ifråga hette Henning Berglund och var ett välkänt ansikte och personlighet i Piteå med omnejd. Vid sitt frånfälle, dagen före sin 64:e levnadsdag, var Henning Berglund kyrkoherde i Piteå stadsförsamling. Min pappa John och Henning var barndomskamrater, deras föräldrahem låt ett litet stenkast ifrån varandra på nuvarande Innimarksvägen i Övremarken.
 
Henning Berglund prästvigdes 1958. Året 1962 tjänsgjorde han som kyrkoadjunkt i Umeå stadsförsamling. Året därpå, 1966, flyttade Berglund hem till sina barndomstrakter. Den 1 november samma år påbörjade han sin tjänst som komminister i Piteå stadsförsamling. Henning Berglund blev sedermera också kyrkoherde inom samma församling.
 
Jag brukade möta honom då och då under min barndom. Min far och Henning hade mycket att samtala om vid sina möten. Han utstrålade en slags äkta folklighet som gick hem hos de människor han mötte på sin väg, både i sitt kall, men även i det privata livet. Henning hade alltid ett litet ord på vägen. Samtidigt var han en erkänt duktig historieberättare. I ett PT-reportage inför sin 50-årsdag sommaren 1977, berättade han om sitt liv, där timmerbommen på Lövholmens sågverk spelade en väsentlig roll. "Jag fick lära mig att arbeta var en välsignelse, och att man skulle sköta sitt jobb". Detta var något som Henning Berglund bestämt ville framhålla. Han lyfte även fram sitt kära barndomshem i Övremarken, ett hem som kom att betyda mycket för hans kommande utveckling. Kontraktsprosten Henning Berglund, vilar idag i en familjegrav på kyrkogården i Hortlax.
 
Den 16 juni 1974 döps min systers son i hemmet på Degeränget.
Valet av präst vid dopförrättningen var given: Henning Berglund.   
 
När förrättningen var klar, gav Henning Berglund några ord på livsvägen.    
 
Mina föräldrar, John och Maj-Gerd Lindqvist med barnbarnet Mathias.
Min far var barndomsvän med Henning.     
 
¤ Gustav Berglund (1892-1969).
¤ Ida Berglund f. Danielsson (1893-1976).
 
Barn:
¤ Hjalmar Berglund (1922-1992).
¤ Herbert Berglund (1924-2013).
¤ Henning Berglund (1927-1991).
 
Herbert Berglund med makan Anna-Greta f. 1931 d. 1996.
 
Herbert Berglund något år före sin bortgång. /Foto: Roger Lindqvist.        
 
Roger Lindqvist.   
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0