1:a maj

Jag är nära på uppväxt med 1:a majdemonstrationer. Min pappa var kommen ur arbetarklassen, något som jag tror han var stolt över. Det hände ibland att vi tillsammans gick i majtåget. Det var en dag som i min fars ögon var en smula högtidlig. Färden gick från Landons kiosk i Munksund via Klubbgärdet och vidare in till Rådhustorget i Piteå. Där vajade de röda fanorna för vinden i sin väntan på det årliga 1:a majtalet. Inga "smutsiga" nazister så långt ögat kunde nå. Nazismens vidrigheter var ännu i relativt färskt minne hos den årgång som min far tillhörde. Och om det nångång fördes på tal så fick han en morsk uppsyn, och många med honom. De hade alla - på nåt sätt - minnen som inte var av de behagligaste slaget, ifrån en mörk tid då fascismens råa hat rådde över Europa och den fria världens människor.
 
Därför så fann de fascistiska tankegångarna och dess ideologi ingen livsluft, i efterkrigstidens Sverige. De var alla så innerligt trötta på dessa skrikande våldsbenägna element, som predikade våldets och ondskans evangelium. Men i samma takt som den gamla stammen började försvinna (likt min far) så har det återigen börjat växa upp små oros "plantor" både här och där. Något som kan liknas vid ogräs i en rabatt. Men hade dessa "plantor" gett sig till känna när dessa herrar och damer fortfarande fanns i livet, så hade de blivit uppryckta med rötterna. Istället får nu den nya ovetande (historielösa) generationens män och kvinnor, nedsmittas med skriande historieförvrängare och fascistiska/nazistiska våldsverkare som målar hakkors på kyrkväggar m.m.
 
Hatet har ingen framtid! Hatet har alltid omöjliggjort fredlig kontakt folk- och länder emellan. Och de som med sina hesa skrikiga röster manar till väpnad kamp, skulle nog istället må bättre av att tänka igenom sin livssituation. Kanske skulle hatets förkunnare beställa tid på närmaste hälsocentral, för att där lägga sig i psykologens soffa för att ta itu med sina inre problem och konflikter. Världen kan aldrig utvecklas i positiv riktning med hatet som ledstjärna. Icke eller med en nazistisk ideologi. Så slutligen ett radikalt tips till den eller de som tänker möta framtiden i fascistiska tecken: "KRAMA EN KOSSA"- dra in doften av ladugård, krama dina nära och kära, och möt livet i en helt annan riktning. Så kanhända DU/NI mår så mycket bättre.
 
Lycka till!
 
Roger Lindqvist.
 
1:a maj var en slags högtidsdag för min pappa. Det var  arbetarnas
egen dag. En dag som han hyllade livet igenom.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0