Massuggestion

Nyfiken som jag är så tittade jag lite närmare på ordet massuggestion.
 
Massuggestion innebär att indoktrinera en irrationell tanke eller en vanföreställning hos en grupp människor eller ett samhälle genom suggestivt beteende som innebär att upprepa ett påstående tills mottagaren/mottagarna tror att det är sant.
 
/Wikipedia. 

I mina tankar kan det alltså vara att om en eller flera personer, bestämmer sig för att deras speciella sorts åsikter, skall vinna terräng, så överför man (upprepar) ett visst sorts ord eller bestämda meningar. Om upprepandet pågår nog länge, så är det stor chans att detta slår rot i andra människors tankar och sätt att se på saker i sin omvärld. Om jag skulle praktisera detta i min omgiving, så det är fullt genomförbart att inom loppet av ca ett år, få halva Piteå stads befolkning att hoppa på ett ben på Rådhustorget och bräka som ett får. För om en gör det - så gör kanske fem andra i hans eller hennes omgivning samma sak. Är det då detta som vi kallar "flockbeteende?". Svar: JA!
 
Min personliga åsikt är att massuggestion kan vara lika farlig om än den  - enligt den som utför detta - skall gynna det goda. Och är naturligtvis ännu mer fasansfullt i det "ondas tjänst".
 
Min far brukade skämtsamt säga: "Om en person börjar hänga upp en disktrasa i sitt fönster, dröjer det inte länge förrän alla andra gör samma sak".
 
Det finns för tillfället saker  i samhället som jag inte alls gillar. Att andra tycker man skall tänka si eller så, gör mig minst sagt frustrerad. Jag har en egen hjärna att tänka med. Jag behöver inte nån som skriver på min näsa och bestämmer vad jag skall göra eller icke. Kritiskt tänkande - brukar jag praktisera. Ifrågasättande om saker och tings äkthet. Det finns alltför många ulvar i fårakläder därute.
 
På facebook finns "Gilla-knappen". Den där knappen har jag börjat bli väldigt restriktiv emot. Gäller det en söt bild på en katt, kan det vara okej, men sedan finns det så många andra exempel där Gilla-knappen starkt måste ifrågasättas. Trycker en - tja, då måste ju även DU trycka, för att vara som alla de andra i flocken. Annars finns det risk att bli utstött. Och vem vill vara ute i kylan? Vem vågar låta sin röst göras hörd i en sådan situation? Så svälj inte allt du hör och ser. Åtminstone försöker jag inte göra det.
 
Roger.
 
???????????????
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0