Piteå brandkår - 1954

Den nya brand- och tankbilen hör som synes inte till den största typen,
men effektiviteten skall vara utomordentlig.    
 
- MODERN BRANDBIL NYFÖRVÄRV TILL PITEÅ BRANDKÅR -
 
Brandväsendet i Piteå har i dagarna fått ett modernt nytillskott i form av en brandbil med en 700 liters vattentank. Bilen, som drivs av en 106 hästkrafters motor, har en Rubergspump med en kapacitet av 2.300 minutliter vid 9 kilos tryck. Den har byggts på ett Fordchassi och arbetet har utförts av Henrikssons Brandredskap, Vällinge. Brandbilen är givetvis utrustad med modern stegmateriel och till finesserna hör en f. ö. ännu inte levererad stege av aluminium med en hydraulisk ställanordning i fotändan. Den är 12 meter och väger inte mer än 52 kilo och kan skötas av ett par man.
    - Bilens storlek är ju inte särskilt imponerande men den är fullt tillräcklig. Vad man förlorat i fråga om storlek tar man igen i form av snabbare manövreringsförmåga, säger brandchefen G. Hellman, som f. ö. personligen hämtat den röda bilen nere i Skåne. Det är en modern brandbil med modern utrustning som utan tvekan ger oss förbättrade resurser i kampen mot röda hanen, säger brandchefen.
 
Och vad kostar kalaset? På öret kan man för närvarande inte fixera summan men så mycket är klart att det anslag på nära 32.000 kronor som stadsfullmäktige beviljat för ändamålet kommer att räcka till.
-------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 12 augusti 1954. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0