SCANDINAVIAN FIVE

Sven Olson, Sune Waldehorn, Agnetha Munther, Olav Wernersen, Geron Johansson.     
 
SCANDINAVIAN FIVE bildades i maj 1965 av göteborgarna SVEN OLSON och SUNE WALDEHORN. Sven och Sune hade länge planerat att starta en orkester men först vid denna tidpunkt lyckades det att få loss de musiker som de tänkt sig.
 
Så fick Scandinavian Five sitt nuvarande utseende: Sven Olson, gitarristen som en längre tid hade förgyllt tillvaron för publik och musikanter i Stockholm där han medverkat i de flesta större sammanhang. Vibrafonisten, pianisten, organisten m.m. Sune Waldehorn minns vi väl alla från de tid då han var verksam i Putte Wickmans Sextett under dess storhetstid på Nalen och i Folkparkerna under senare delen av 50-talet. En grundtanke vid bildandet av Scandinavian Five var att åstadkomma en så variationsrik orkesterbesättning som möjligt och därför föll det sig ganska naturligt att fråga OLAV WERNERSEN om han ville ingå i gruppen. Olav har en rik och mångskiftande musikalisk bakgrund. I dag spelar han för det mesta elbas men han har studerat kontrabas för professor Guldbrandson under fyra år. Dessutom tillhör han eliten av seriösa norska dragspelare och har vid en rad tillfällen framträtt som solist med Norsk Rikskringkastnings Orkester. Olav har flera norska grammofonskivor bakom sig och han är ett välkänt namn i Norge.
 
GERON JOHANSSON, gruppens trumslagare och sångare, spelade en tid med Sven Sjöholms Orkester och dessförinnan hade han segrat i ett antal vokalisttävlingar, bl a i den som årligen anordnas på Restaurang Rondo i Göteborg. En orkester är ingenting utan en söt vokalist och Scandinavian Five har haft turen att som femte medlem få välsjungande AGNETHA MUNTHER från Alingsås. Även Agnetha har med stor framgång deltagit i många vokalisttävlingar och också hon har vunnit en tävling på Rondo.
 
Scandinavian Five har sedan det första engagemanget på Lisebergs Kaskad framträtt nästan uteslutande på restauranger i Göteborg med omnejd. Samtidigt med restaurangjobben har gruppen medverkat i radio och TV, dels som helhet och dels under Sven Olsons och Sune Waldehorns namn med varierande sättning. Men det var först i och med att man utnyttjade samtliga medverkandes vokala resurser som Scandinavian Five började uppmärksammas utanför göteborgsområdet. Egon Kjerrmans serieprogram "På Kryss" i TV innebar att hela Sverige fick upp ögonen för Scandinavian Five.
 
FAKTA---------------------------------------------------------------------------
Under gruppens livstid: 1965-70 låg man vid två tillfällen på Svensktoppen.
¤ BLÅ HAV - den 4 mars 1967 på listan 1 vecka.
¤ DÅ VÄNTAR JAG VID VÄGARNA - den 25 mars 1967 på listan 1 vecka.
 
SVEN OLSON (1930-2008), gitarrist och en gång medlem i "Sven Olsons Trio" med Povel Ramel. Sven Olson var också medlem i Chris Danes orkester en period, där även min fars kusin Gösta Eriksson spelade piano.
 
SUNE WALDEHORN f. 1933 och ännu verksam som musiker.
 
OLAV WERNERSEN (1936-2006) ingick i husbandet i TV-programmet "Go´morron Sverige", som sändes från TV-huset i Göteborg under 80-talet.
 
GERON JOHANSSON f. 1936.
 
AGNETHA MUNTHER f. 1946 blev efter sin tid i Scandinavian Five medlem i Family Four med stor framgång.
 
Roger--------------------------------------------------------------------------------
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0