Historisk premiär i Piteå

Här genrepas det inför söndagens historiska premiär för lokal-TV i Piteå
(över kabelnätet). Kontraktsprost Henning Berglund kommer att predika
och i det tekniska håller Dick Cederqvist, Hans Näsström och Kim Wiking.  
 
Lokal-TV-premiär! Javisst, i morgon är det dags. Pitebor med kabel-TV kan då pejla in den lokalt sända gudstjänsten; från Piteå kyrka, med kontaktsprost Henning Berglund i huvudrollen.     
Det är inte länge sedan kabel-TV klev in i konkurrensen om tittarna. Och utvecklingen har gått snabbt: Idag bjuds omkring 1 700 hushåll (i Piteå kommun) möjlighet att få in kabel-TV i sina apparater.
    - De områden som gäller är centrala stan, Öjebyn och Munksund, berättar Mats Winblad von Walter, från stiftelsen hyresbostäder.
    - Vid 1988 års utgång beräknas 2 700 hushåll vara anslutna till kabel-TV. Och ytterligare på sikt väntas möjligheten spridas även till ytterområden som Hortlax, Norrfjärden och Rosvik.
 
¤ Inget måste    
    - Kabel-TV är inget måste. Den som önskar har rätt att tacka nej. Då utgår det heller ingen abonnemangskostnad, förklarar Mats Winblad von Walter. Den som är ansluten, utan att abonnera på utbudet i kabel-TV, kan ändå ratta in lokal-TV i bildburken.
 
Och i morgon, söndag, sänds alltså det första lokal-TV-programmet i Piteås historia; från adventsgudstjänsten i Piteå stadskyrka. Kontraktsprost Henning Berglund i konkurrens mot "Kommissarie Crockers moral" (TV1) och "Plus" (TV2) och hela utbudet av satellitsändningar. Varsågod och välj!
 
¤ Julottan      
En andra lokal sändning är redan inbokad. Den gäller en visning från julottan på juldagen från samma kyrka.
    - Det finns egentligen ingen begränsning när det gäller det möjliga utbudet i lokal-TV.
    - Det går att visa praktiskt taget vad som helst med lokalt intresse, säger Dick Cederqvist, som hjälper till med produktionen av söndagens sändning.
 
De juridiska bitarna, som styr "vanliga" TV-sändningar, gäller dock även i lika hög grad för lokal-TV. Kabelnätet lämnar även möjligheten öppen för Stiftelsen hyresbostäder att introducera en egen kanal för textinformation. Det är en möjlighet som Stiftelsen av allt att döma kommer att ta vara på.
 
Programmet sänds i kanal 4.
 
--------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 28 november 1987.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0