Ny församlingsgård i Hortlax

 
 
 
 I Hortlax har kyrkan lokalproblem och nu har förslag väckts om byggande av ett församlingshem. På
torsdagskvällen var ett 80-tal församlingsbor närvarande vid ett informationsmöte där två alternativ presenterades. Det ena är om- och tillbyggnad av de nuvarande församlingshemmet och det andra alternativet är en nybyggnad och rivning av det gamla. Kostnaden beräknas till en miljon respektive 1,1 miljoner kronor. Majoriteten var för en nybyggnad och bakom det alternativet ställer sig också kyrkorådet och församlingens kyrkoherde Curt Carlsson.
 
Ett 80-tal församlingsbor hade mött upp i skolan för att diskutera församlingshemsfrågan.     
 
Det nuvarande gamla församlingshemmet som ligger i anslutning till kyrkoområdet och kyrkstugorna, uppfördes 1935 men är i dag inte tillräckligt för den verksamhet man bedriver. Tanken är också att flytta pastorsexpeditionen från prästgården till det nya församlingshemmet.
 
Trångbodda    
    - Vi är trångbodda på patorsexpeditionen. Administrationen växer och i dag förfogar vi bara över ett rum. Personligen är jag helt inne på en nybyggnad och rivning av den gamla. Det gamla församlingshemmet kommer ändå att vara aktuellt för rivning för 5-10 år, säger kyrkoherde Curt Carlsson.
 
Kyrkan har en livlig verksamhet inom Hortlax inte minst bland ungdomen. Men man har lokalproblem. Det gamla församlingshemmet kan bara användas för en verksamhet varje gång. Man har bl a fyra sångkörer igång och med de lokaler som finns f n v kan inte verksamheten expandera. Det framhöll också de ungdomar, som var med på torsdagsträffen. När man gick till omröstning var cirka 90 procent för en nybyggnad för 1,2 miljoner.
 
Hortlaxkyrkans ungdomskör underhöll med sång och deltog också
livligt i debatten kring församlingshemmet.      
 
Fina modeller    
NAB har gjort skisser till de två alternativen och kyrkovaktmästare Håkan Sandlund, som är en händig karl, hade tillverkat två modeller med omgivning, som gav församlingsborna en verkligt fin bild hur man tänkt sig. Meningen är att en nybyggnad skulle få en utformning som smälter in i den rätta miljön, alltså med kyrkstugorna, som ligger alldeles intill. Inga röster hördes om att man skulle ha kvar det gamla församlingshemmet oförändrat.
 
För alternativ B     
Alternativ A som innefattar en ombyggnad av det gamla och en nybyggnad av en vinkelbyggnad kostar en miljon kronor och ger cirka 3.000 kubikmeters volym. 1.000 i det gamla och 2.000 i det nya. Alternativ B en ren nybyggnad ger 2.800 kubikmeter för en kostnad av 1. 120.000 kr. Alternativ B ger dock effektivare lokaliteter.
 
Hur skall man då finansiera en nybyggnad på 1.1 miljoner? Ja, församlingsborna får nog räkna med en höjning av kyrkoskatten med en tioöring under ett par år. I övrigt får man bidrag av olika slags genom att ungdomslokaler förläggs i byggnaden.
--------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 24 november 1973.
 
Gamla församlingshemmet i Hortlax, stod klart 1935.         
 
Nya församlingshemmet stod klart 1978.          
Foto: Roger Lindqvist. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0