Ronny Eriksson och N-ordet

Ronnys låt "Kusinerna från stan" har väckt upprörda känslor.     
 
Ronny Eriksson påstås ha trampat i det rasistiska träsket. I en av de nyinspelade låtarna: Kusinerna från stan på Euskefeurats nya CD, låter en av textraderna så här: "I söndagsskolan stod en negerpojke och bocka varje gång man la en slant". Ordet negerpojke har väckt upprörda känslor hos radiolyssnarna. Ronny Eriksson svarar kritikerna på detta sätt: Det hela känns tramsigt. Det känns som att det blir lite politiskt korrekt medelklassångest, att man inte får säga just det ordet. Och det gör man ju inte i dag men i slutet av 50-talet gjorde man det. Det var så det sades. Det är en tidsmarkör och det finns liksom ingen värdering i det, säger Ronny Eriksson.
 
En liknande bössa stod på hedersplats i Hortlax församlingshem på 60-talet.
Varje gång man gick till söndagsskolan, la man en peng i bössan och
negerpojken bugade.                 
 
Hela den här diskussionen är larvig, tycker jag. Yttrandefriheten har allvarligt naggats i kanten, efter den löjliga hetsjakten på  förbjudna ord bakåt i historien. Larvigt är ordet! Det breder ut sig ett löjets skimmer över vårt land. Med all rätt!
 
Roger.
 

Kommentarer
Postat av: Björn Jakobsson

Problemet är ju att dessa förbjudna-ord-jägare verkligen tror att de arbetar för att minska rasismen och inte begriper vilka hot mot yttrandefriheten de är. De skulle behöva lyssna på några George Carlin-skivor och lära sig att ord aldrig är vulgära, rasistiska, opassande. Däremot kan de användas på vulgära, rasistiska och opassande sätt. Euskefeurats bruk av ordet finns det ingen anledning att anmärka på.

2014-11-21 @ 22:57:07
URL: http://www.bjornjakobsson.com
Postat av: Roger

Jag är uppriktigt rädd att när man en gång börjat märka ord, så kommer det att fortsätta. Vad blir då nästa?

2014-11-21 @ 23:20:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0