Vart tog du vägen, Marcus Birro?

Marcus Birro, författare, krönikör och debattör.  
 
Ett tiotal gånger har Marcus Birro och hans familj, fått mottaga grova mordhot. I en kommentar berättade han att han skulle fly landet, pga säkerhetsskäl. Ingen av de stora tidningsdrakarna, såsom Aftonbladet eller Expressen har uppmärksammat den tråkiga händelsen nämnvärt. Däremot har journalisten Fredrik Virtanen på AB gått till hårt angrepp mot Birro. Den frispråkighet som kännetecknar Marcus Birros krönkor, har periodvis fått mycket kritik. Då en stilla undran, än en gång: Sverige är väl fortfarande en demokrati?
 
Roger Lindqvist.
 
Några av de hot som Marcus Birro fått mottaga. Birro, en svensk
fri journalist i ett fritt demokratiskt land som heter Sverige. Tanken
går till Dawit Isaak, som sedan 2001 sitter fängslad i Eritrea, pga
att han krävde demokratiska reformer i sitt hemland. Sedan dess
har Sverige ägnat stor kraft åt att sätta press på den Eritrianska regimen,
för att släppa Isaak fri.
 

Kommentarer
Postat av: Ansvarig utgivare

Hej Roger,

Tack för din fråga, och ber om ursäkt att ditt svar dröjt. Dröjsmålet kommer sig av att Sverige endast jobbar måndag till fredag. Du undrade om Sverige fortfarande var/är en demokrati.

En demokrati betecknar ett land där behöriga medborgare har makt att påverka de lagar som stiftas, vilka i sin tur kommer att påverka medborgarnas liv i det landet. Det vanliga sättet detta görs på är att medborgarna väljer representanter som för deras talan och stiftar lagar för medborgarna, samt även säkerställer rättsskipning i enlighet med de lagarna. Det kan också innebära så kallade folkomröstning, där medborgarna själva uttalar sig i styrningsfrågor.

Här i Sverige har vi bland annat val till den så kallade riksdagen, där behöriga medborgare får välja representanter som ges i förtroende att stifta lagar. Vi har även val på mer på lokala nivåer, samt i vissa frågor även folkomröstning. Behörighet avgränsas främst på ålder.

Det finns mer detaljer, men förhoppningsvis räcker detta för att svara på din fråga: ja, Sverige var en demokrati när du undrade, och är det fortfarande. Att en privat ägd tidning väljer att för tillfället säga upp ett tidsbegränsat uppdragsavtal med en oberoende frilansjournalist bryter inte mot definitionen av en demokrati.

Om du har fler frågor om exempelvis demokrati, journalistik, eller hur du ska göra för att knyta dina skor, var inte rädd för att ställa frågorna här.

Med vänlig hälsning
Sverige

2014-11-24 @ 14:50:08
Postat av: Roger

Jag tackar och bugar för svaret!

Mvh/Roger Lindqvist.

2014-11-24 @ 19:36:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0