Ingen rök utan eld!

Det är lite jobbigt att bli utsatt för anklagelser, speciellt om dessa är till 100 procent falska. "Ingen rök utan eld" brukar det heta, men tänk om det aldrig ens funnits nån eld eller rök? Vi människor är specialister att lägga ihop 2+2=4. Men i bland när det blir extra tokigt och vi griper efter osanningar som råkas passera i luften, då blir resultatet 2+2=7. Slutsumman går inte riktigt ihop. Och osanningen kan i värsta fall bli till en accepterad sanning. Påföljden låter inte vänta på sig.
 
För ca tre år sedan satt jag och pratade med en bekant. Vi väntade på en person som anmält sin snara ankomst. När personen anlände och presenetarde sig, så spratt det till i personen mitt emot, min bekant. Senare fick jag höra en "sanning" som jag inte kan glömma.
    - Jo, jag ska säga dig en sak. Den här personen är alkoholist.
    - En i grannskapet har berättat det för mig.
Så löd själva avslöjandet!
Efteråt fick jag en rätt lång historia kastad rakt i mitt förvånade ansikte. Det blev flera "sanningar". När det blivit alltför många kunde jag inte hålla tyst.
    - Det du säger stämmer inte, sa jag, medan ögonen på min bekant lyste av förvåning.
    - Jo, men jag vet att personen har problem med alkohol. Grannen har ju sagt det till mig.
    - Då kan du hälsa din granne från mig, och säga att detta är fel, så fel som det kan bli.
 
Vi fortsatte en bra stund. Tills jag sa att jag vet vem du egentligen menar. Och det är inte den du utpekar. Då blev det tyst. En liten stund. Jag förklarade att jag genom mitt jobb visste vem denna människa var. Och när jag vidhållit min sanning, erkände min bekant sig som besegrad.
 
Det här bevisar så skört och osäkert en till synes 100 procentig "sanning" är. Så för Guds skull, låt oss inte tro vad en person (som ibland är i obalans) kastar ut sig. Det kan bli väldigt ödesdigert om det vill sig illa. Är man en någorlunda seriös person, kan man ju tänkas få en ursäkt. Men ursäkten kommer aldrig som ett brev på posten. Man är snar att förgöra och förstöra - men absolut inte så pigg på att sopa ihop resterna efter sitt dumma tilltag. Och genom detta så har man i samma stund tappat sin tilltro till den som hållit i "bödel-yxan".
 
Roger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0