Läkaren i ICA-BUTIKEN lär oss äta sunt

¤ GRÖNA PRICKEN HJÄLPER OSS LÄRA FOLK ÄTA SUNT ¤
 
I Hortlax skall Håkan Löfgren, ICA-handlare, tillsammans med
Christer Nordenhäll, distriktsläkare, informera kunderna om
fettsnålt och fiberrikt.       
 
I Hortlax, strax söder om Piteå, finns en ICA-butik som ägs av Monica och Håkan Löfgren. Där finns också en vårdcentral som bryr sig om vad folk äter. Nu kommer Gröna pricken på hyllkanten. Då går distriktsläkaren och ICA-butiken hand i hand och informerar värdet av fettsnål och fiberrik kost.    
 
    - Kolesterolhalten är på tok för hög, särskilt i norra Sverige. Människor äter fel. Vad är då naturligare än att samarbeta med butikerna i vår strävan att nå ut med budskapet om en sundare kost. Det säger Christer Nordenhäll, distriktsläkare vid vårdecentralen i Hortlax.
    - Jag är glatt överraskad av ICA:s satsning. Gröna pricken kommer att bespara oss en massa arbete. Att äta sunt skall vara naturligt. Vi vill inte vara pekfingeraktiga. I Piteå har det intressanta hänt att skolan helt gått över till lättmjölk och lättmargarin.
    - I vårt område finns 6 000 människor. Omkring 800 av dem har kolesterolvärden högre än det acceptabla. De måste göra något åt sin mat. Och i första hand gäller det fettet.
 
Christer Nordenhäll och hans kolleger på vårdcentralen reser runt i distriktet och informerar både gamla och unga om problemen. Berit Grankvist, diabetssköterska, är van att tala om rätt kost. Hon säger att de produkter som gröna pricken står för stämmer bra överens med rekommendationerna för diabetiker.
 
TRÄFFPUNKT ICA   
Hos Lundmans köpcentrum i Hortlax, det vill säga ICA-butiken där Monica och Håkan Löfgren huserar, har Gröna pricken nu kommit på plats. Den är lätt att se och kommer att bli en bra tankeställare. Vid respektive hylla finns också broschyren tillgänglig för kunderna. Nu planerar Christer Nordenhäll och Löfgrens en träff i butiken. Läkare och sköterska skall tala direkt till kunderna. På det sättet får de en extra information om de utmärkta varorna.
 
I RÄTT TID   
    - Den här märkningen får inte skapa dåligt samvete, säger Monica och Håkan. Därför är det lagom med den omfattningen som märkningen nu har. Då kan alla hinna vänja sig.
    - Gröna pricken är bra och har kommit i rätt tid när diskussionerna förs om hälsa och kost. Bra för alla som har besvär och även för dem som inte har. Vi känner själva att det är nyttigt att titta efter innehållet i det vi äter.
    - Det vore intressant att mäta hur Gröna pricken påverkar kundernas inköp. Men det klarar vi inte förrän vi får nya kassor. Nu gäller det att hålla ögonen öppna vid påfyllningen i hyllorna. Vi får se om varorna med Gröna pricken går åt snabbare än andra. Om det skulle bli en markant ökning, blir det intressant att se hur fabrikanterna reagerar.
 
FÖR VIKTVÄKTARE  
Rut Lundström arbetar i butiken hos Monica och Håkan Löfgren. Hon är bl a viktväktare. Helt spontant berättar hon att Gröna pricken är helt i linje med viktväktarnas idéer. Hon bekräftar också att alla produkter som har Grön prick är "tillåtna".
-----------------------------------------------------------------------
ICA-nyheter ¤ Torsdagen den 3 november 1988. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0