"Min musikaliska katt går ut när jag övar"

Curt Forsberg, med sin klarinett.                                                
 
Namn: Curt Forsberg.
Yrke: studierektor.
Ålder: 50 år om en månad.
Villa: ja, på landet.
Familj: hustru, tre barn.
Husdjur: en katt.
Hobby: musik och fiske.    
 
Curt Forsberg, är studierektor vid Framnäs folkhögskolas musiklinje. Han anses av många vara en av Europas bästa på klarinett. Har själv Putte Wickman som idol. Född i Näsåker. Far och mor sjöng i kyrkokören, men ingen spelade i familjen. Far ville han skulle göra något nyttigt, arbeta i skogen eller i brädgården. Men Curt sökte som musikelev vid militärmusiken i Sollefteå som 13-åring. Och musiken blev hans framtid både som yrke och i privatlivet.
 
I tre år var han musiker i armén, spelade trumma men slutade och började med klarinett.
    - Jag lade faktiskt undan klarinetten i tre år och visste inte riktigt var den var. Men så lurade dom mej att spela på ett SSU-möte och sedan kunde jag inte låta bli. Det var helt omöjligt. Sökte in på musikskolan i Iggesund. Men kom inte in i första steget. Andra terminen blev en plats ledig. Jag hade bra gehör men var dålig på noter.       
 
¤ Gratis lektioner      
    - Så började det hela. Åkte till Köpenhamn och var där 1956-57. Fick gratis lektioner hela tiden av en framstående musiker. Kom in på den treåriga pedagoglinjen i Iggesund, och fick 1960 en lärartjänst. Var i Wien ett år och studerade för professor Rudolf Jettel vid Wiens filharmoniska.
Rektorn vid Iggesund var egentligen orsak till att Curt hamnade på Framnäs folkhögskola. Rektorn sökte en lärartjänst åt Curt och 1961 blev han pitebo och är Piteå trogen fortfarande. Trots alla anbud.
 
¤ "Skolkamrat" med Goodman   
    - Jag åkte fyra år varje sommar till Saltzburg för att ta lektioner. Professor Jettel, numera avliden, var en toppenlärare. Benny Goodman förföljde Jettel och tog lektioner av honom under en USA-turné. 1965 var jag tillbaka i Wien ett år till.
Curt har uppmärksammats mycket internationellt, varit solist vid symfonikonserter i Tjecksolovakien. Åkt i Bulgarien på en turné med en kammarorkester, gjort skivinspelningar m.m. m.m. Spelat med Bengt Hallberg och Rune Gustafsson på turné, osv. Han spelar inte bara seriös musik utan även dansmusik.
 
¤ Egen dansorkester   
    - Ja, jag hade en gång en egen dansorkester men jag är egentligen ingen jazzmusiker, bara underhållare. Är Europas sämsta pianist.
För Curt är musiken inte bara ett yrke utan det blir också musik under all fritid.
    - Jag har en katt, som troligen är musikalisk, hon vill gå ut när jag övar. Och barnen säger också ibland, måste du spela nu igen.
 
¤ 1000 elever 
Under alla åren på Framnäs har Curt fått lämna över utbildade elever, som nått stora framgångar. Framnäs har fått namn om sig att vara en musikskola med kvalité. T ex Inger Södergren f n bosatt i Paris, hon har fem år i rad fått Frankrikes förnämsta utmärkelse som pianosolist. Cirka 1. 000 utbildade elever har lämnat Framnäs som musiklärare, lärare och solister.
 
¤ TV-program     
En jobbig vinter väntar Curt och en grupp lärarkollegor. De skall spela in sex TV-program med Christian Hedlund som producent. Programmen sänds på vårkanten. Med nykomponerad musik från Piteå. Curt är känd för att både synas och framförallt höras. Han röker cigarr, fiskar en vecka under året i fjällvärlden, berättar historier och är alltid på ett sprudlande humör. Fast en del säger att han har kort stubin. Men framförallt är han en erkänt duktig lärare och musiker.
    - Men varför är du fortfarande Piteå trogen?
    - Ja, jag trivs inte i stora städer. Piteå är utmärkt och jag förblir nog pitebo även i fortsättningen.
 
---------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 17 september 1983.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0