Pippi Långstrump och n-ordet

Jag har med stort intresse tittat på kvällen Debatt i TV. I programmets senare del fick Inger Nilsson (Pippi) uttala sig om hur hon tänker kring det numera bortklippta ordet. "Jag tycker det är konstigt att man bara kan ta bort så där, det är ju en saga det handlar om", säger Inger Nilsson. "Tror inte att Astrid hade nåt rasistiskt tänkande när hon skrev detta", fortsatte Inger "Pippi" Nilsson. Några höll med, somliga inte. En annan studiogäst tyckte det var "farligt" att ta bort ur en redan skriven historia. "Att sudda ut (negerkung) hjälper inte", sa en annan. "Problemet ligger mycket djupare än så", påstod han.
 
Vi är många som nångång skrattat åt Sven Melanders "Steve med Lloyden". Steve som kommer från Gällivare, är klädd i bomberjacka och har en snusprilla under läppen. Ska  man använda nutidens kritiskt granskande glasögon så står ju karl´n och driver med oss norrlänningar. Jag är inte gällivarebo, men jag tror att den gode Steve är fel ute, när han påstår att gällivarebor går klädda i bomberjacka hela bunten. Oj, det måste vi sudda ut! Genast! Det ger ju inte nån rättvis bild av oss som bor häruppe. Och trots den norrlänning jag är, har jag varken sett en Lloyd eller använt bomberjacka.
 
I Lasse Åbergs succéfilm, Snowroller från 1985, finns två typiska norrlänningar med. Hedlund & Brännström. Hedlund spelas av Staffan Ling, Brännström av Bengt Andersson. Här ikläds Hedlund rollen som den blyge tystlåtne kamreren, som ständigt kommer till korta vid sin kontakt med det motsatta könet. Frågan är: är det den sanna bilden av oss norrlänningar? Även här kan man sätta saxen i Lasse Åbergs verk, och klippa, klippa och klippa.
 
Hur många gånger under sin karriär blev Jokkmokks Jokke imiterad? Svaret är: många gånger. Hans ständiga TJOSAN, TJOSAN plagierades livligt av Bosse Parnevik samt andra inom imitationsklubben. Ska vi inte sätta saxen där också?
 
Ni kanske förstår vart jag vill komma? Det finns miljoner och åter miljoner saker att, - om man nu vill dammsuga upp olämligheter - "reparera" så här i efterhand. Men jag tror inte på den idén. Om vi gör det, blir vi s k historie-förvrängare". Så snälla, lägg undan saxen!
 
Roger.
 
Gällivarebor i bomberjacka? Inte en rättvis bild.        
 
Staffan Ling som Hedlund. Tystlåten norrlänning med surströmmingen
inom räckhåll. Rättvis bild? Nja... fram med saxen!       
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Kristina

Här måste jag bara ge dig fem stjärnor av fem möjliga Roger! Vi är uppenbarligen helt rörande överens! Vilket bra blogginlägg! Här kommer dina fem * * * * *

2014-10-03 @ 00:03:10
Postat av: Roger

Tack Kristina för dina stjärnor. Jag skall vårda dem ömt.

2014-10-03 @ 00:20:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0