"Ang. CARL ERICKSON..."

Ett stort tack till Margaretha Johansson, som varit mig till stor hjälp på min jakt efter Carl Viktor Eriksson från Stensjökullen, Blåsmark. Viktor föddes 1890 och var bror till min farmor Hanna Lindqvist. Året 1910 emigrerade han till USA. Han försvann under mystiska omständigheter. Något svar på gåtan fick vi aldrig. Men tack vare Margarethas insats så har vissa saker kommit fram i dagern, som kanske kan ge en liten slags fingervisning om vad som ev. hände honom.
 
Sittande, Karl Viktor Eriksson f. 1890. T.h. Hugo Marino
Vikström. f. 1899 och systerson till Viktor.      
 
Rapporten upprättats av: John T. Kenny, Duluth, Minnesota den 2 mars 1918.
Angående Carl Erickson, order 1352 serienummer, 87, Carlton County, Minnesota.
I Duluth Minnesota:    
 
Sheriff McKinnon från Carlton, County ringde mig i ett "long-distance" telefonsamtal och underrättade mig om att Carl Erickson inte infunnit sig för att genomgå sin fysiska/kroppsliga undersökning den 27 februari. Det datum som han blev kalld och att han berättat för många människor i eller nära Aitkin, Minnesota, att han skulle vägra att genomgå en undersökning för värnplikten eller till någon annan begäran åläggande i samband därmed. Sheriffen underrättade mig även om att han lämnat Aitkin, förmodligen för att åka till Coleraine, Minnesota; och att han skulle vara lätt att få tag i. Skickat telegrammet som följer till Marshal i Coleraine. (Marshal kan betyda marsalk, polischef eller tjänsteman vid domstol, Margarethas anm.)          
 
Telegrammet:     
 
Carl Erickson har åkt från Aitkin, Minnesota eller Coleraine under någon av de sista två dagarna. Känd där av Alexander King och Rudolph Oswald (som jag förstår är några bekanta till honom i stan). Efterlyst som avsiktlig desertör. Var vänlig grip honom genast, håll honom i förvar, skicka mig "goverment rate".
 
Mottagit telegram från Marshal i Coleraine som meddelat att Erickson hade lämnat Coleraine för att åka till Aitikin, Minnesota. (Carl Erickson hade alltså återvänt till Aitikin troligtvis).
 
Senare på dagen ringde Sheriff McKinnan från Carlton County mig för att underrätta mig om att han hade arresterat Carl Erickson när han passerade genom Carlton på ett tåg västerut. Sheriffen uppger att Erickson absolut vägrar att undergå undersökningen och jag föreslog sheriffen att han skulle anmäla Erickson till "Adjutant General" och rapportera hans förseelse (brottslighet) så att han snart insättes i armén utan åtal i en civil domstol.
 
T. R. Campbell, Special Agent. St Paul Minnesota.          
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------
De två namnen som finns antecknat i rapporten; Rudolph Oswald och Alexander King, vilka man trodde var Carl Ericsons kamrater, visade sig vara hans båda alias. Carl Ericson använde sig av de namnen, för att troligen förvilla polismyndigheten. Hemma i Sverige hette han kort och gott Viktor. I USA kallades han av syskonbarnen för uncle Vick.
 
Tack än en gång till Margaretha Johansson.
Roger.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0