Sven-Eric Gamble - "Två år i varje klass" /1938

Sven-Eric Carlsson (Gamble) och Åke Johansson i kvällens
TV2-film "Två år i varje klass".    
 
¤ Om inte alla tecken slår fel, så får TV-tvåans publik på tisdagskvällen se en trevlig svensk film "Två år i varje klass". Den var åtminstone för omkring 30 år sedan mycket omtyckt, busbra spelad av en massa skolgrabbar och av exempelvis Sigurd Wallén, som regisserade. Handlingen bygger på en av Kar de Mummas pojkhistorier om Sigge Nilsson och hans kamrater i en skolmiljö som kunde vara vida hjärtligare än våra dagars.
 
Kort uttryckt handlar filmen om den bussiga och förstående läroverksadjunkten dr. Wahlberg, spelad av Sigurd Wallén, och hans skolklass med pojkarna Sigge och Putte Nilsson i spetsen. Den förstnämnde framställdes av Sven-Eric Carlsson, veterligt den enda av de många fina skådespelarämnena som blev professionell. Han heter numera Sven-Eric Gamble. Puttes framställare hette Åke Johansson, han liksom de andra verkligt rolig. Deras syster Laura förekommer också flitigt i filmen, spelad av Ann Marie Uddenberg. Bland andra ansikten återfinns Eric A. Petschler som teckningsläraren.
 
Man hamnar i en hel klass med busfrön. Drygt dussinet pojkar har roller, en bland dem är Nils Hallberg som figuren Dudde Vedlund. Omdömen efter premiären: Småtrevlig och humörfrisk, älskvärd och skojfrisk, påhittigt gjord, livfull, frisk, rapp slagfärdig dialog, underhållande på ett redbart sätt, rolig och med mening i.
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdagen den 7 juli 1970.
 
¤ Filmen spelades in på Filmstaden i Råsunda, den 28 september - 8 december 1937. Filmens premiär den 24 januari 1938.
 
¤ Sven-Eric Gamble (1924-1976), var vid sin död 51 år gammal. Åke Johansson (1925-2015). Åke Johansson avled så sent som den 2 juli 2015. Han var vid sin bortgång 90 år gammal. Medan Sven-Eric Gamble fortsatte inom skådespelaryrket, så ägnade sig Åke Johansson åt journalistyrket.
 
Roger Lindqvist.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0