HEP STARS /1966

 
Poporkestrarna på modet växlar med stor fermitet. Ena dagen är bandet toppen utav toppen för att nästa dag vara helt glömd av sin nyckfulla publik. Undantag finns dock - The Hep Stars har visat, att kunnighet, idog träning, en skicklig manager och evig förnyelse ger en stadig plats i solen. 
 
¤ De kommer till parken i Vendelsö i fem stora amerikanska lyxbilar. Tonårsflickorna hänger som druvklasar över vindrutor och kylare. De tjuter och gråter, river sig i håret och slår sig för bröstet.
 
Det är Lennart, Svenne, Benny, Janne, Christer och chauffören Lennart Fernholm. Nu vet ni vilka det är, The Hep Stars, ett håll-i-gång-gäng utan motsvarighet. Omåttligt populära. Allt de kommer i närheten av förvandlas till pengar. De har beundrare och beundrarinnor överallt.
 
Det är Åke Gerhard, som matchar The Hep Stars. Han kan branschen och The Hep Stars har honom att tacka för mycket.
    - Ibland visste vi inte, hur perfekt Åke Gerhard matchade oss, säger de. Förra våren fick vi erbjudande om engagemang på Gröna Lunds stora scen. Vi var stormförtjusta. Men Åke Gerhard ville annorlunda. Han förbjöd oss att ta Gröna Lundsjobbet. Han ansåg oss inte mogna för ett sådant framträdande. Och han hade rätt. Vi kunde ha blivit nedgjorda av kritiken - och fått börja om från början.
 
I dag omsätter The Hep Stars - och det de sysslar med - mellan tre och fyra miljoner kronor. Man kan förstå det. Titta bara på tonårsflickorna, som kan följa The Hep Stars genom hela Sverige. Publikvrålet, när de gör entré på scenen, är fruktansvärt. De ger full valuta för entrébiljetten - och för gaget. På vardagskvällarna kostar The Hep Stars 2.500 kronor - en summa, som varje folkpark betalar utan att blinka. Parken gör ändå en god vinst. På lördagskvällarna tar man 3.500 kronor. I år har man turnerat mellan den 29 april och den 31 augusti. Vi satt och räknade ut vilka platser de varit på - och det blev sammanlagt 149 stycken.
 
MAMMA ÄR RÅDGIVERSKA  
Produktionsfirman, som för fram The Hep Stars till de stora pengarna, heter Hep House. Den ligger i Stockholms city - närmare bestämt på Kungsholmen. Åke Gerhard är delägare i Hep House och de andra i firman är Svenne Hedlund, Lennart Hegland, Benny Andersson, Janne Frisk och Christer Pettersson. Rådgiverska bakom kulisserna är Anna Hegland, mor till Lennart Hegland. Hon har varit med i gänget från början och har hela tiden trott på dem. - Det är mina grabbar, sade hon, och en dag skall de bli berömda. Hon fick rätt. I dag är Anna Hegland bas för en av grabbarnas fanklubbar med över 2.000 medlemmar.
 
The Hep Stars har placerat sina pengar mycket klokt. De ger avkastning, och grabbarnas bankkonton växer för varje dag som går. De sex bilarna kostar mellan 35.000 och 40.000 kronor per styck. En klok investering tycker de. Man skall se, att det är The Hep Stars som kommer.
 
Nu sköts deras skatteaffärer av en auktoriserad revisionsbyrå. Staten får sin skatt - The Hep Stars det som blir över. Man har haft kvarskatter, men nu är det ordning och reda och de kan planera för framtiden utan att ha kvarskattshotet hängande över sina huvuden. Lennart Hegland, gruppens ledare, har placerat pengar i fastigheter. Hur mycket är en väl bevarad hemlighet, men det rör sig om fastigheter på Stockholms Söder. En klok investering och hans mamma har tillstyrkt den. Alla Lennarts beundrarinnor i Stockholm vet, att han har en skivbar - och att den går som smör. Titta in där en eftermiddag - och ni löper risk att bli nedtrampad. Lennart har också pengar placerade i en shop. Den heter Shape AB - och att den går bra är säkert. De övriga grabbarna i The Hep Stars har också placerat sina pengar på de rätta ställena.
 
Christer Pettersson.   
 
FÖRST THE BLACK BIRDS  
I Vendelsö kom det ett par tusen personer. Närmast scenen stod tonåringarna - de trogna. Unga flickor, som kan gå i döden för The Hep Stars. Det har gått fort för grabbarna. Vi tittar i gamla urklippsböcker. Det fanns ingen, som var villig att satsa på Lennart Hegland och hans idéer för fyra år sedan. Det var då - 1962 - som Lennart Hegland hade ett band, som hette "The Black Birds". Han trodde på bandet och dess medlemmar. Han kontaktade Åke Gerhard och ett samarbete inleddes. Men "The Black Birds" hade ingen framtid. Det fanns många band, som var bättre. Men "The Black Birds" hade ett starkt kort i Lennart Hegland.
    - Sen åkte jag in i lumpen, säger Lennart. Där träffade jag Christer och Janne. Det var två grabbar, som kunde musik och som jag trodde på. Vi bildade The Hep Stars.
 
Lennart och hans kompisar muckade. De fick mer tid till repetitioner. The Hep Stars började tala om sig. Den första framgången kom vid en orkestertävling. The Hep Stars kom på tredje plats.
    - Det var det som tände.
1964 blev något av ett genombrottsår för grabbarna. De åkte i folkparkerna och i ett sådant fint sällskap som Magnus Bancks.
    - Det började hända något kring oss. Vi fick ut vår första skiva och den dagen var vi lyckliga. Plattan hette "Kana Kapila". Vi fick bättre kontakt med Åke Gerhard och det syntes, att han började tro på oss. Men vi arbetade fortfarande - jag på en bank, Svenne körde brödbil och Christer var på posten.
 
The Hep Stars köpte en stor turnébuss - och den höll på att ruinera gänget. Fortfarande var de fattiga och de pengar, som strömmade in, investerades i instrument. Bandet blev mer och mer populärt, och man talade om att sluta de "civila jobben". Beundrarskarorna blev större och större. Brevskörden började ta ordentlig form.
 
Svenne Hedlund.     
 
"TIO I TOPP OCH SVENSKTOPP"  
Så kom 1965. Vilket år, suckar grabbarna, allt medan Vendelsös tonåringar visslar av otålighet.
    - Vi måste raska på, säger managern Tommy. Vi skall hinna till Upplands-Väsby också i kväll.
Det var 1965. Då kom plattan med "A Tribute To Buddy Holly" och med den hamnade man på hitlistorna. Först "Tio i topp" och sedan "Svensktoppen". "Cadillac" var en annan av succélåtarna och den hamnade på tätplats i "Tio i topp". The Hep Stars sågs i TV - och det var Bosse Billtén, som placerade dem där.
 
Fortfarande var man ett fattigt gäng och honoraren i parkerna låg omkring tusenkronorsstrecket. Vilket var för litet. I Stockholm vallfärdade tonårsflickorna till "Nalen" - där Lennart Hegland och hans grabbar höll till. De förnämliga The Hep Stars-frisyrerna började växa fram. Framtiden tar form. De hade fått engagemang på Gröna Lund. Det visste Åke Gerhard inte om - och han stoppade dem. Gråt och tandagnisslan till en början - sedan allt frid och fröjd igen.
 
Andra plattor detta sagolika år: "Bald Headed Woman" och "Farmer John". Skivbolaget tror blint på dem och de gör sin första LP. I år har de gått av bara farten. De har varit på utlandsturnéer, erövrat halva kontinenten - synts i TV och hörts i radio. Pengarnahar strömmat in. I mars kom "Sunny Girl", i maj "Wedding". Och en gång i timmen kunde man höra The Hep Stars i Melodiradion under sommarmånaderna.
 
Men grabbarna är värda framgången. Ingen mer än de själva vet hur de sliter mellan turnéerna. De tränar och repeterar något alldeles oerhör - och på scenen håller de i gång. Det fordras kondition för att genomföra deras scenprogram. Titta på Svennes hopp - de är fullt värdiga en medlem i Hammarbygymnasterna. De är noga med att hålla tiden. De far som jehun mellan de olika parkerna och det händer att köer, hastighetsbegränsningar och ivriga fans hindrar dem att komma fram i tid. Svenne sjunger. Den unga publiken blir helt ifrån sig. Den jagar upp sig i extas. Lennart, Benny och Christer kompar. Scenen ligger i strålkastarsken, det är mörkt omkring den. Det är em magisk syn. De äldre, som håller sig i bakgrunden, rycks med av tempot. De vaggar och glider in i rytmen.
 
 
USA-TURNÉ?  
"Tio i topp" och "Svensktoppen" har betytt mycket för The Hep Stars. De tror, att plattorna betyder mer än 90 procent av framgången. Förutom ett par LP har The Hep Stars gett ut 12 skivor. Folk lyssnar på skivorna i radio och TV och sedan kommer man för att se grabbarna bakom plattorna.
Hur länge håller The Hep Stars?
    - 5-10 år framåt. Vi förnyar oss ständigt. Vi skriver själva låtar som slår. Ett par av våra bästa stycken har vi skrivit på turnéer, på hotellrummen. Då får vi vara i fred och då tänder det. "Wedding" skrev vi på hotell Opalen i Göteborg. Och den har blivit en landsplåga lite varstans i världen.
 
Det är ingen hemlighet att The Hep Stars kastar blickarna mot Amerika. En amerikansk nöjesscen ger mer pengar än parken i Vendelsö. Triumviratet bakom The Hep Stars har stora saker på gång. Man skall smida medan järnet är varmt, heter det. Just nu hettar det till något alldeles förfärligt kring The Hep Stars. På trappan till scenens ingång står en flicka med en kamera i handen. Hon hoppas få en bild av idolerna. Hon vet säkert inte, att Svenne, Lelle och Christer måste fly som jagade kaniner till bilarna. Får flickorna tag på dem sliter de kläderna av dem. Sådan är medaljens baksida.
 
Nästa lördag är The Hep Stars i Gästrikland. Många av flickorna i Vendelsö kommer att följa dem dit. Det finns föräldrar, som far med - dels för att hålla ordning på sina flickor - dels för att själva lyssna på de guldkantade grabbarna i The Hep Stars.
 
Det släcks på scenen. Svenne och Lelle kastar sig ut i flickhavet. Bilarna har backat ända in till sceningången. Dörrarna slås igen. Ett par autografer skrivs innan 35.000-kronorsåken rullar ut på Södertörns grusvägar. Upplands-Väsby om en timma. Genom fartkontroller och hastighetsbegränsningar. Redan står publiken och väntar i Upplands-Väsby. Just när den sista baklanternan försvunnit på vägen mot Handen. Och i Vendelsö står flickorna och undrar, hur de skall ta sig till Upplands-Väsby om inom en timme.
------------------------------------------------------------------------------------------------
ALLAS ¤ Den 17 oktober 1966.
 
 
Sommaren 1965 spelade Hep Stars på Öholma i Piteå.   
 
Längst till höger en något kortklippt Svenne Hedlund.
 
Hep Stars hade ett samarbete med TV-profilen Magnus Banck (1939-1981).
 
1967 kom Hep Stars på besök till Udden i Sikfors.
 
 Året 1965 på Shopping i Luleå.      
 
Bandets turnéaffisch 1966.
 
På Bildjournalens elefantbild.
 
Hep Stars.
 
 
 
 
1965.  
 
HEP STARS SVENSKTOPPSLÅTAR
 
¤ I Natt Jag Drömde Något Som - in på listan den 17 januari 1967, 17 veckor på listan, som bäst på en 1:a plats.
 
¤ Mot Okänt Land - in på listan den 15 oktober 1967, 11 veckor på listan, som bäst på en 1:a plats.
 
¤ Sagan Om Lilla Sofi - in på listan den 19 maj 1968, 7 veckor på listan, som bäst på en 4:e plats.
 
¤ Det Finns En Stad - in på listan den 14 juli 1968, 9 veckor på listan, som bäst på en 7:e plats.
 
¤ Tända På Varann - in på listan den 29 december 1968, 1 vecka på listan, som bäst på en 7:e plats.
 
¤ Speleman - in på listan den 22 juni 1969, 4 veckor på listan, som bäst på en 4:e plats.
 
¤ Är Det Inte Kärlek, Säg - in på listan den 7 september 1969, 5 veckor på listan, som bäst på en 3:e plats.
 
Roger Lindqvist.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0