Komik eller kränkning?

Det har inkommit kritik mot SVT angående en reprisering av en sketch som gjordes i Nile City för tjugo  år sedan. I sketchen där Henrik Schyffert, Johan Rehborg och Robert Gustafsson medverkar, spelar Scyhffert/Rehborg två koreaner. Det är detta som ugör själva kritiken. "Det är färdigskämtat om gulingar", tycker de personer som nu anmält inslaget som kränkande.
 
Jag har full förståelse om man känner sig kränkt i vissa sammanhang. Men den här sketchen, som jag själv skrattat åt, är i mina västerländska ögon lika giftig som när en husfluga sätter sig på min arm. Det har de senaste åren blivit alltmer vanligt att människor eller grupper känner sig kränkta av något de sett på TV, hört i radio eller läst i böcker. Vi har väl alla Pippi Långstrump i färskt minne. I bland kan det finnas en substans i anmälan, i bland ingenting alls.
 
Om vi nu tar alla anmälningarna på största allvar, och klipper bort och suddar ut det som känns kränkande, är jag rädd att vi i framtiden enbart kommer att få läsa sjörapporten i våra tidningar, eller se den senaste väderlekskartan i TV. Är det så vi vill ha det? Skall vi klippa bort allt vad komik heter i televisionen, eller skall vi låta det sunda förnuftet råda? Jag röstar på det sunda förnuftet!
 
Björn Skifs som japan...kränkande?
 
Lars Vilks heter en konstnär som sedan lång tid lever med livvakter. Detta för att han en gång konstruerade en rondellhund. Sedan dess är han dödshotad flera gånger om. Han har varit nära att mista livet, nu senast i Danmark, men överlevde även den här gången. Jag är inte någon större beundrare av Vilks konst. Men jag försvarar hans sätt att yttra sig. Det som hände i Paris var ett attentat mot det fria ordet. Det hände då, och kommer säkert att hända igen.
 
Anders Jansson spelar rollen som kyrkoherden Albin Olsson i komediserien Halvvägs till himlen. Häromkvällen klädde han på sig en vit särk, tog sitt stora tunga kors och gjorde en "Golgatavandring" på gatorna i Stockholm. Jag har absolut inte hört om några medlemmar ur någon kristen församling mordhotat Anders Jansson och TV-programmet. Detta är ju också en sorts kränkning. Jag har skrattat många gånger åt Monty Pythons Life of Brian. Samma här, en långfilm som skildrar Jesu liv fast ur en annan synvinkel. Inga automatvapen har förekommit, och både John Cleese och alla de övriga (utom Graham Chapman som dog 1989 i AIDS) lever fortfarande.
 
Anders Jansson och Johan Glans i Halvvägs till himlen.
 
Är det kanske så att det blivit ett slags mode i att känna sig kränkt? För om man känner sig kränkt, är man plötsligt någon. Jag tycker det börjar verka lite löjeväckande med alla dessa höga rop om kränkning. Vi norrlänningar har också framtställts både fåordiga, med lappmössa på huvudet och isbjörnar på våra gator och torg. Jag är för det första ingen same. Har därför ingen lappmössa, och här i Piteå har det aldrig mig veterligen gått några isbjörnar på Sundsgatan. Och fastän jag/vi framställs helt fel och klumpigt, så har jag ingen tanke på att mörda någon för det. Jag kommer icke eller att ropa ut att jag är kränkt i massmedia. Jag kommer däremot att fortsätta att använda mitt sunda förnuft. Vissa har förnuft andra inte. Det är bara att djupt beklaga.
 
ROGER LINDQVIST.
 
Bilder: SVT/TV4

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0