När jag var tio...

Big John Cannon, Victoria, hans hustru, Buck John bror.
I bakre raden: Billy Blue, son, samt Victorias bror, Manolito.   
 
När jag var tio hette mitt favoritprogram High Chapparal. Jag längtade varje vecka efter Big John, Manolito, Buck, Billy Blue, Victoria och alla de andra, som jämt och ständigt ställdes inför svårlösta problem, avsnitt efter avsnitt. Min morfar Sanfrid delade min förtjusning, han satt troget framför vår TV-apparat så fort det vankades cowboys och indianer.
 
Det dröjde inte länge innan det ansågs som skadligt och alltför våldsamt för sådana som mig. En het diskussion rasade i press, radio och TV. Barnpsykologer och andra inblandade, siade om faran av att se allt detta dödande. "Barnen skulle ta skada", som det hette, eller att barn skulle bli "våldsbenägna" av det underhållningsvåld som presenterades.
 
I dag är jag 57 år. Har aldrig (som jag vet) skadat någon enda medmänniska. Jag har aldrig varit våldsbenägen, icke heller gjort mig skyldig till våldtäkt på det motsatta könet. Jag har skött mig, med andra ord. Hela mitt liv har jag tagit avstånd från allt vad våld heter. Jag har t.o.m. begärt vapenfri tjänst när jag skulle in på repmånad. Jag har haft som policy att värna livet!
 
Världen av i dag 2015 ser ut som den gör. Nyss hörde jag om nya våldsamheter i Malmö. Två män har blivit skjutna, varav en har avlidit. I andra länder ses små barn med automatvapen i sina händer i religionens namn, med en stolt krigisk far bakom sig. En 10-årig pojke poserar framför sin pappas kamera med ett avhugget manshuvud, stolt leende. En 12-årig flicka spränger sig själv till döds, pga religiösa påtryckningar. En far hugger sin unga dotter till döds pga att han inte accepterar hennes val av äkta man. Man lär sig från barndomen att hata fienden. Vad heter då den lede FI? Jo, Israel heter en av fienderna, troende kristna heter en annan, judar likaså.
 
En medelålders kvinna våldtas på en Finlandsfärja av 8 somalier. I pressen heter det att dessa män är "svenskar". IS erövrar nya områden, och i sin strävan av att åtlyda den högste, så hugger man huvuden av oskyldiga män, kvinnor och barn. Man våldtar unga flickor för att efteråt avrätta dem. Man begraver små barn levande medan man "gör sin religiösa plikt". Under den mest formbara tiden i ett barns liv, är det så viktigt, att ge dem rätt verktyg. De verktyg som dessa små skall kunna använda när man en dag blir till en fullvuxen man eller kvinna. Har man under småbarnsåren fått intutat att man skall hata, ja, då fortsätter man att hata. Och alla vet ju vad hat kan ställa till med. Det är bara att knäppa på nästa nyhetssändning så förstår ni.
 
Jag önskar att dessa barnpsykologer hade haft förmånen av en kristallkula, när man året 1967/68 allvarligt menade att sådan som jag, löpte risken att bli tjuv, mördare och Gud vet vad när jag med stort intresse följde händelserna i vår svartvita TV-apparat.
 
Mot bakgrund av allt detta obegripliga våld anno 2015, hade det nog varit bättre om vi istället hade sett på en harmlös vilda västern, typ High Chapparal.
 
ROGER LINDQVIST.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0