"Politisk korrekthet dödar humorn"

Satir är farligt! Satir kan döda! Satir som i sin huvudsakliga mening skall häckla politiker och förtroendevalda, den skall även vara en slags blåslampa i baken på beslutsfattare. Satiren har en lång historia, inte då minst i Frankrike. Men detta förändrades drastiskt den 7 januari 2015. Det var då som 12 personer miste livet, på satirtidningen Charlie Hebdo.
 
I en intervju som Aftonbladet gjorde med komikern Jerry Seinfeld i början av juni detta år, sa han bl a följande: "Politisk korrekthet dödar humorn". Alexander Bard var inte sen att kommentera på twitter: "Då skulle han komma till Sverige och se..."
 
I dag rapporterar Nordnytt att en satirteckning av Luleås kommunalråd, Niklas Nordström, väckt ilska. Den 7 juni publicerade musikern och bildkonstnären Kornelia Nilsson, en teckning föreställande Niklas Nordström på facebook. Detta föranledde Eva Plumppu, verksamhetschef för skådebanan Norrbotten, att agera. Enligt Plumppu kunde bilden äventyra finansieringen av kulturnatta, där Korneila Nilsson var anställd. Kulturnatta, är ett arrangemang som ska ge kulturarbetare en arena att uttrycka sig konstnärligt. Kornelia Nilsson hotades med uppsägning pga sin satir.
 
Kommunalrådet Nordström, verkar själv mest förvånad, och låter hälsa att han inte alls har nåt emot satir.
 
Man kan inte låta bli att fundera; varför det i dag är så känsligt med snart sagt alla yttringar i detta samhälle? Det finns strömningar som snart sagt vill förbjuda både det ena och det andra. Om dessa skulle få sin vilja fram, väntar en tråkigare värld där endast korrektheten står som slutlig segrare.
 
Nån har sagt: "Sanningen, är det första offret i kriget om det korrekta".
 
Roger.
 
Bilden: Kornelia Nilssons satirteckning, föreställande Niklas Nordström. Upprörande?
 
Bild NK.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0