Caligula och Incitatus

Jag citerar:
"Sverige erkänner redan i dag polygama äktenskap när människor som flyttar till Sverige nyligen gift sig i ett annat land. Men man tillåter inte att folk gifter sig med mer än en person innanför landets gränser. Detta är en inkonsekvens som bör rättas till"                  
 
Nyligen röstade en majoritet på öppna moderaters förbundsstämma, för att verka för införandet av antalsneutrala äktenskap.
 
Man vill med andra ord kasta det "vanliga" äktenskapet mellan man och kvinna på historiens sophög. Gränser suddas ut. Vilket i vissa fall är positivt. Men kan å andra sidan även vara negativt. Det här låter kanske löjligt, men kan en dag bli till absurd verklighet, om gränsdragningen totalt pulveriserats: - Jag har blivit kär i min katt, jag vill gifta mig med henne! Vi har planer på en framtid tillsammans, med många kattungar.
 
Varför finns det gränser? Varför finns det förbud? Jo, förbuden och gränserna är gjorda av en speciell sorts anledning. Vi kan ju leka med tanken att vi slopar alla Stopp-skyltar och trafikljus ute på våra gator. Vi fortsätter att leka i tanken, att en stor grupp människor har ifrågasatt användandet av förbudsskyltar och trafikljus. Leken i tanken fortsätter: vi sätter oss en stund på Sundsgatan i Piteå och iakttar det som nu händer.
 
Efter 34 bilolyckor och 25 polis- och ambulanser börjar svaret så sakta växa fram. Förbudsskyltarna och trafikljusen behövdes. Det fanns där av den anledningen att folk därute INTE skulle omkomma eller skada sig. Nu har vi lekt färdigt.
 
Var det långsökt? JA! svarar vissa. NEJ! säger andra. Precis som det skall vara i en demokrati som våran.
 
Nu blir det ännu mer långsökt: Den romerske kejsaren GAIUS, JULIUS, CAESAR, AUGUSTUS, GEARMANICUS, mer känd under namnet CALIGULA, blev bettagen i en häst som hette Incitatus. Den blixtsnabbe "kappkörningshästen" blev av Caligula upphöjd till senator, och uppsatt på listan över nominerade till konsulatet fyra år i förväg.
 
Caligula på sin nyvalde senator, Incitatus.
 
Vad vill jag då mena, jo här fanns inga gränsdragningar över huvud taget. För det vågade man inte. Då hade huvudet suttit löst. Caligulas ord var lag, trots att det gränsade till rent vansinne. Men kanhända att idén ändå inte vore helt utan udd. Vi kanske skulle kunna ersätta vår regering med en samling hästar i stället. Tror att vi skulle få mer gjort i riksdagsarbetet på Rosenbad. Och när hästregeringen sitter i partiledardebatter, kan man ju i alla fall kosta på sig ett gnägg då och då. Så en annan sak, hästar har bättre minne än t ex Stefan Löfven, och Åsa Romson. Ni har väl hört om "hästminne?" GNÄGG på er!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bild: wikipedia.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0