Metropolis

 
1927 hade den tyska science fiction filmen Metropolis premiär. Regissören hette Fritz Lang (1890-1976) som senare kom att verka i Hollywood. Lang skrev även manus tillsammans med Thea von Harbou (1888-1954).
 
1931 gjorde samme Lang filmen "M" där han också skrev manus ihop med Thea von Harbou. På sitt originalspråk döptes den till "M - Eine Stadt such einen Mörder". I filmen spelade Peter Lorre rollen som mördaren Hans Beckert. Även Peter Lorre kom så småningom till drömfabriken i änglarnas stad, Los Angeles och Hollywood, där han medverkade i flertalet filmer.
 
I "M" medverkade den tyske aktören Rudolf Klein-Rogge som en tid var gift med Thea von Harbou. Klein-Rogge var även mellan 1932-1955 gift med den svenska skådespelerskan Mary Johnsson, som i sin tur var Karl Gerhards första hustru åren 1913-1920.
 
Roger.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------
PS! Det fanns en tid när jag brottades med tanken att läsa filmkunskap på universitet. Drömmen blev istället "nedmald" till att omfatta böcker och filmer i ett oräkneligt antal. Jag blev s.k. "hemma-vid-specialist" vad gällde TV- och film. En kusin berättade en gång att hon upplevde mig som lite speciell, när jag redan som 7-8-åring behärskade allt vad svenska filmer och dess aktörer hette. Jag var oerhört intresserad av både TV, film- och teater. Jag lyssnade med stora ögon och öron varje gång Filmkrönikan sändes i den gamla ång-TV:n, där Gunnar Oldin, Nils-Petter Sundgren och Torsten Jungstedt berättade om senaste nytt i filmvärlden.
 
R.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0