80-åringar

 
August och Karl Andersson fyller 80 år.             
 
Då man tänker på under vilka förhållanden vi växte upp och ser på samhället av i dag så vågar man gott påstå att ingenting mindre än en revolution ägt rum på 80 år. Nu har vi det bra, antingen vi är hemma och lever på pensionen eller gästar någon av barnen i deras hem.
 
De två tvillingbröderna - August Andersson, Ankarskatan, Piteå, till vänster på bilden - och Karl Andersson, Blåsmark - som uttalar sig tämligen samstämmigt. De uppnår 80-årsåldern den 2 februari och åtminstone August är pigg som en spelevink. Karl har alltsedan barndomen haft att kämpa med sjukdom och han föredrar att tillbringa dagen i relativ stillhet. Och det har han ju all rätt till efter ett så långt och arbetsfyllt liv som hans.
 
Bröderna Andersson föddes i Harrträsk inom Norrfjärden som söner åt indelte soldaten nr 111 Anders Lifvakt. Det var fattigt i hemmet och när skolan tog vid hade bröderna att gå 6 km. dagligen på delvis obanade vägar. Bekymren blev inte mycket mindre då de började sin kamp för brödfödan vid sågverket på Lövholmen. Arbetet var tungt, dagen lång och lönen liten. Så gifte de sig - f.ö. med två systrar Örn från Hemmingsmark, också de döttrar till en indelt soldat - och barnen började komma. Det blev dussinet fullt för Augusts vidkommande "bara" nio för Karl.
 
Först när barnen blev vuxna och flög ut ur boet och social-Sverige småningom blev verklighet började bekymren lätta. Och så bra som nu har väl flickorna Örn och pojkarna Andersson aldrig haft det. Om också en del krämpor börjat göra sig påminta. Man skulle ta mycket miste om bröderna Andersson blev bortglömda på sin bemärkelsedag. Visserligen är många av barnen vitt spridda för alla vindar men de flesta av de 19 som är i livet finns inom "räckhåll". Och så finns ju barnbarnen. Av vilka August har 37...
...............................................................................
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Måndagen den 31 januari 1955

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0