Landet Sverige har tagit time out

Det verkar som om vi rent allmänt slutat bry oss om oss själva, vi som lever i det här landet. Det är nära på tabu att ens tänka i de här banorna. Nordnytt hade i går ett reportage om de ensamkommande barnen som nu kommer till Kiruna. Kommunen har vädjat till allmänheten att ta emot (helst) 1-2 unga som nu anländer. Men intresset verkar vara svalt. Inte ens den utsedde samordnaren, Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg, anser sig kunna ta sitt ansvar. Han svävar på målet när han får frågan om han personligen kan ta emot flyktingar. Svaret han ger blir ett rungande Nej! I kväll presenterade Nordnytt att endast 14% är villiga att eventuellt ta emot flyktingar i sina hem inom Kiruna kommun. Den resterande delen anser kort och gott, att huvudansvaret ligger hos kommunen att ordna husrum.
 
Jag har en känsla att landet har tagit en paus, och att allt det vi i dag pratar om är just den ankommande strömmen av flyktingar. I Vidsel en by någon mil ovanför Älvsbyn skall en skola läggas ned. Det var en större sammandrabbning häromkvällen, där Älvsbyns kommunalråd (min svägerska) fick ta emot väldigt mycket spott och spe. Jag skall inte alls uttala mig mer än så, eftersom jag inte är involverad i detta. Men kontentan är att kommunen inte har råd att ha den kvar. Det är lite knaggligt med åldringsvården häruppe i Norrbotten. Det saknas pengar. Det konstiga är att så fort det pratas om flyktingar så finns det hur mycket pengar som helst att ta fram.
 
Jag tror bestämt att vårt en gång så berömda välfärdssamhälle är på väg att dö. Det är ju kris överallt. Och medan kriserna och kriminaliteten växer så tar landet Sverige en time out - på obestämd tid.
 
Roger

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0