Holmbergs snickerifabrik totalförstördes vid brand

Brandkåren var snabbt på brandplatsen i Vitsand, men snickerifabriken
var redan övertänd och trots försök med skumsläckning fick brandmännen
i första hand inrikta sig att rädda den invidliggande bebyggelsen.
 
¤ Värden för minst en halv miljon gick till spillo när Holmbergs snickerifabrik i Vitsand, Bergsviken totalförstördes vid en brand på lördagsmorgonen. Fabriken som ligger inne med många beställningar kommer att återuppbyggas så snart undersökningarna slutförts om brandorsaken. Detta innebär att de anställda - ett tiotal man - kommer att få sysselsättning med uppröjnings- och återuppbyggnadsarbeten. De får dock troligen bereda sig på någon veckas arbetslöshet.
 
Branden upptäcktes vid femtiden på morgonen av två olika personer - en förbipasserande bilist som väckte fabrikör Holger Holmberg som bor bara ett 15-tal meter från fabriken samt av en okänd person. Denne hade redan larmat brandkåren när herr Holmberg fick kontakt med denna.
 
Brandkåren var snabbt på platsen och kunde under släckningsarbetet följa en tidigare beredskapsplan utarbetad vid brandövningar i fabriken. Denna räckte dock inte till för att rädda fabriken men väl bostadshuset och kontorsbyggnaden som ligger bara någon meter från den förstörda fabriken.
 
Branden inne i byggnaden som förefaller att ha börjat i skarven av en utbyggnad och nära torkanläggningen, var explosionartad och det hjälpte inte att brandmännen i det närmaste fyllde byggnaden med skum. Detta tillsammans med en mycket riklig vattenbegjutning gjorde dock att man kunde hålla branden inom väggarna till fabriken. Genom detta förhindrades också effektivt att elden skulle sprida sig till den närliggande bebyggelsen. Denna består av två bostadsvillor på samma sida av vägen och en villa på motsatta sidan. Dessutom finns tätt inpå fabriken den tidigare omtalade kontorsbyggnaden samt en större lager- och garagebyggnad.
 
Värdet av det brunna förstoras genom att det dyra material fabriken använder i sina produkter - man har nämligen specialiserat sig på finare entrédörrar av teak och andra dyrbara träslag samt fönster och fönsterinfattningar. Som tur i oturen betecknas att man dagen före branden kunnat leverera ett större parti dyrbara dörrar.
---------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Måndagen den 17 augsuti 1970
 
PS-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Lördagsförmiddagen den 15 augusti 1970, åkte jag och min far till brandplatsen
i Vitsand. Då tog jag den här bilden.
 
Roger.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0