Pitsundsfärjan 267 sticker till havs...

 
Pitsundsfärjan 267 tar semester i augusti. Efter industrisemestern och turisttrafiktoppen lämnar färjan sin monotona rutt över Pitsundet och seglar ut mot öppnare vatten. Fören/aktern av detta flytetyg pekar då mot sydligare nejder. I Skellefteå ska 267:an inspekteras och eventuellt repareras vid varvet i Ursviken. Sedan åker den med färjchef Ture Borg vid rodret till Seskarö för att träda i tjäns där medan den färjan inspekteras. Under tiden "vikarierar" den gamla pitsundsfärjan som åter får flyta på Piteåälvens böljor.
 
Vartannat år får 267:an, som den officiellt heter i Vägverkets rullor, åka på den här turen till Skellefteå. Den ska ses över och fartygsinspektionen ska inspektera flytetyget. Fartygsinspektionen är ett slags motsvarighet till svensk bilprovning.
 
FRUKTAR STORM
 
Nog har det många gånger blåst hårda vindar i Pitsundet. I förening med kraftiga strömmar har "färjköraren" ibland fått det snärjigt. 267:an åker alltså snart på långtur.
     - De här färderna brukar gå fint. Om det inte blåser, säger Ture Borg, som kör färjan på dessa långturer.
 
"FLASKHALS"
 
Innan den nya Bergsviksbron togs i bruk i våras, måste samtliga tyngre fordon passera Pitsundet. Den gamla bron orkade inte alltid med de tunga ekipage som har blivit allt vanligare på våra vägar.
    - Det har gjort att vi färjkarlar har lärt känna många långtradarchaufförer från hela Nordkalotten, berättar Ture Borg.
 
TURISTTRAFIKEN ÖKAR
 
Den tunga trafiken har alltså minskat men turisttrafiken rutten Oslo-Kirkenes kör t ex över Piteå. En annan omväg, fast kortare:
Timmerbilarna från Arvidsjaur till Munksund måste också köra över Pitsund tidigare. Nu tar de den kortare vägen genom centrala stan.
    - Husvagnarna har ökat otroligt på de senaste två åren. De tar mycket plats på färjan och vi får köra dubbelturer många gånger per dag, säger färjchefen.
Under sommaren kör färjan en gång per kvart. Men är det kö så går 267:an till dess att alla bilar är överskeppade.
    - Ofta får vi köra kontinuerligt, säger Ture Borg.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 11 juli 1970.
 
Den som tecknade hette Brage Hellgren och var bosatt i Övremarken, Hortlax, inte så långt från vår bostad. Han förekom då och då som illustratör i Piteå-Tidningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0