Kjell-Albin Abrahamsson: "Jag är antikommunist"

Kjell-Albin Abrahamsson, mångårig östeuropakorrespondent. /Bild: wikipedia.   
 
I gårdagens Min sanning i SVT så satt författaren, journalisten och östeuropakorrespondenten Kjell-Albin Abrahamsson i "heta stolen". Hans alltigenom öppenhjärtliga sätt kändes tryggt och bra. Han väjde inte eller för det lite mer tabubelagda frågeställningarna, när Anna Hedenmo kom in på känslig mark. - Varför bor du inte i Sverige? - Jo, av den anledningen att det råder ett uselt debattklimat i landet. Alla som har eller haft åsikter om flyktingar och invandring har mötts med misstänksamhet.
 
När han fick frågan om varför han valde att bli korrespondent i bl a Moskva, och inte i USA så löd svaret på följande sätt: - De av mina kollegor som blev korrar i USA, var alla kommunister. Trots en stark tro på det mest vedervärdiga politiska system som världen skådat, så ville man inte möta den verklighet som rådde. Man trodde på kommunismen, men vill för allt i världen inte bo i det klassamhälle som det egentligen var.
 
Min hustru sedan 45 år, är född i Polen. Jag minns att hon stod i timmar för att handla vanliga dagligvaror i affärerna. Det fanns inte ens toapapper. Det rådde kaos. Alla kommuniststater är fruktansvärda samhällen att bo i. Därför är jag en övertygad antikommunist i dag.
 
Det instiftade Leninpriset fick Kjell-Albin Abrahamsson att gå i taket.
 
Det är icke enbart Kjell-Albin Abrahamsson som tycker att det är en
förfärlig tanke att bära en blodsdrypande medaljong runr halsen.
 
 
Jag har själv tidigare uttryckt det som fasansfullt att ens komma på tanken, att instifta ett pris som är ett hån mot alla de offer som kommunismen en gång skördade. Och ännu gör.
 
Roger Lindqvist.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0