Made in Hortlax
- ABESSINIEN FÅR TELEBATTERILÅDOR MADE IN HORTLAX -
John Andersson packar telelådor för Abessinien. Han är omskolad efter
en olycka under anställning hos Munksundsbolaget. Han har lovats annat
lämpligt jobb hos SCA men väntetiden tycks lång.
Då detta läses befinner sig 500 batterilådor på väg från Hortlax till fjärran Addis Abeba i mörkaste Afrika. Kommunens skyddade verkstad fick nämligen i konkurrens med andra snickeriföretag leveransen av ett parti lådor för telebatterier som den abessinska motsvarigheten till vårt Televerk behöver för exploatering av de Bellska uppfinningen i Haile Selassies land. Partiet är väl mera att betrakta som ett prov - för det svenska verkets räkning tillverkar Hortlaxverkstaden inte mindre än 55.000 lådor i år! - men gillar afrikanerna lådorna så finns det förhoppningar om nya och större order vad det lider.
Skyddade verkstaden i Hortlax har nu tre år bakom sig. Den 1 juni påbörjade man för övrigt det fjärde verksamhetsåret. Som bekant består arbetsstyrkan av sådana som på grund av skada fått sin arbetsförmåga nedsatt. Avsikten är att de via verkstaden ska kunna slussas ut på öppna marknaden. Bristen i bygden på lämplig sysselsättning för fysiskt icke fullgod arbetskraft begränsar emellertid omsättningen. Verkstadschefen Alf Eriksson säger till PT att man vid starten nog räknade med större rörlighet i fråga om arbetskraften. Nu utskrivs tre á fyra man per år. Några har haft jobb på verkstaden hela tiden och blir väl kvar där tills åldern lägger hinder i vägen för fortsatt insats i produktionen. Större differentiering inom industrin med åtföljande ökning av tillgången på lättare sysselsättningar är naturligtvis ett önskemål, menar herr Eriksson.
Artur Flodström, Högsböle, spikar batterilådor så
att det ekar.
För närvarande är man 17 man i arbete. Det innebär toppsiffran hittills. Ordertillgången är sådan att vintern kan anses räddad. Förutom de nämnda batterilådorna gör man för närvarande 500 trappallar åt Televerket. Och för Blindföreningens räkning fabriceras borstträ på löpande band. Här rör det sig om sådana mängder att man helst räkna i dussin. Mellan 20.000 och 25.000 dussin är årsproduktionen. "Översatt" till stycketal gör det någonting mellan 250.000 och 300.000...
Öppna båtar, mellan 16-19 fot långa, står också på tillverkningsschemat. Ifjol gjorde man 13, i år 9. Men det är mera ett vårvintergöra. Man sågar och lagrar själv det rundtimmer som behövs för driften. För närvarande finns 550 kubikmeter i björk i yrdliga staplar. Det virket kommer inte till användning förrän nästa år. Och är heller inte riktigt tillräckligt. Man gör nämligen av med så där 7.000 kubikfot per år och 550 kubikmeter motsvarar inte mer än så där en 6.000 kubikfot.
--------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdagen den 28 augusti 1956
Kommentarer
Trackback