Intermezzo /1936

Ingrid Bergman och Gösta Ekman i filmen Intermezzo, från 1936.
 
"Hon kom, hon sågs och hon segrade", en bra sammanfattning gällande Ingrid Bergmans medverkan  i filmen "Intermezzo". Den kom även att bli hennes inträdesbiljett till Hollywood. Med allt vad det innebar. I den svenska versionen som kom 1936 hette motspelaren Gösta Ekman d.ä. Även den yngre upplagan, dvs sonen Hasse Ekman, fanns med.
 
Det sägs att Hollywood producenten David O´ Selznick blev överförtjust när han såg den unga Ingrid. Så förtjust att man lät henne göra om rollen fast i amerikansk tappning, då under namnet "A Love Story", som hade premiär 1939. Då hette hennes motspelare Leslie Howard, som gjorde Gösta Ekmans roll.
 
Gösta d.ä. spelade violin i Intermezzo. I de närbilder som togs, när hans rollfigur "Holger Brandt" skulle traktera sin fiol så bakbands Ekmans armar, och en "riktig" musiker stod bakom hans rygg och lånade ut sina händer allt för att det hela skulle se så naturligt ut som möjligt. Det var Charles Barkel som dubbade Gösta Ekmans violinspel. Så till sist: om inte detta är en filmklassiker, så då vet jag inte vad.
 
 
ROGER LINDQVIST.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0