Sten Carlsson & Salta Mandlar

 
¤¤¤ Sten Carlsson & Salta Mandlar är ett av de populära dansband som kommer från Stockholm. Killarna i bandet är: Sten Carlsson, 31, sång, Lasse Sreöm, 28, bas på trummor Raije Lähdesmäki, 26, Ulf Lännerholm, 31, gitarr och på piano, Håkan Peters, 23 år.
    - Vi började spela tillsammans 1973, berättar Lasse. Det var Sten, Raije och jag som började prata om att starta ett dansband tillsammans. Vi spelade då i olika band. Eftersom vi är svågrar tänkte vi att vi kunde slå två flugor i en smäll. Dels tyckte vi det kunde vara roligt att spela tillsammans och dels vore det ju bra för våra flickor som slapp sitta ensamma hemma olika kvällar.
 
Hur kom det då på att kalla sig för Salta Mandlar?
    - Jo, säger Lasse och skrattar. Vi satt hemma en kväll och pratade om vad vi skulle döpa vårt band till. Först tyckte vi att Friska Fläktar lät bra, men sen fick vi reda på att en annan kille hade inregistrerat det namnet så vi fick byta. Då kom vi in på just godisvaror och så kom en av flickorna på Salta Mandlar, det tyckte vi lät bra och så blev det.
 
    - Vi är ute på turné fem dagar i veckan, fortsätter Lasse. Då spelar vi på olika ställen runt om i landet där det är dans. För det mesta har vi väldigt mycket folk som kommer och de är 20 år och uppåt. Men i folkparkerna är de ju lite yngre. Oftast har vi en mycket dansant publik och det tycker vi är jättekul. Tydligen tycker även publiken om oss för vi är fullbokade i ett par år framåt.
    - Vi försöker hålla en egen stil på dansmusiken, säger Sten. Vi spelar blandade låtar och försöker inte vara svåra. Vi skriver ingen musik själva men många av de låtar vi spelar in på skivor har min fru, Monica, skrivit tillsammans med Pär Björck.
 
Sten Carlsson & Salta Mandlar har givit ut tre LP-skivor och varit med ett par gånger i TV i olika önskeprogram. De har också lyckats med konststycket att hamna på Svensktoppen. Det blev en flygande start, första plats med "Hörru Rut" från deras första LP. Sedan har alltid en eller ett par av låtarna på de andra skivorna hamnat på Svensktoppen.
 
Två av deras skivor har sålt så bra att killarna har fått guldskivor. Det får man när skivorna har sålts i 50 000 exemplar. Så man måste ju säga att det gått bra för bandet. Nu hoppas de bara att deras senaste LP ska bli lika populär.
-----------------------------------------------------------------------------------
MIN VÄRLD ¤ 1976-06-04
 
FAKTA
Monica Carlsson, gift med Sten Carlsson, skrev låtar tillsammans med Pär Björck, som var medlem i Polarna & Jörgen Edman.
 
Roger.

Kommentarer
Postat av: Björn Jakobsson

Jag gjorde en liten googling av Sten Carlsson då jag var nyfiken på att få veta lite mer om honom. Det enda jag visste innan var att han är far till Carina Carlsson som man då och då såg sjunga med Ola Ström och Per Dunsö på 80-talet. Tydligen gick Sten Carlsson bort 2014.

2017-04-09 @ 17:41:50
Postat av: Rogert Nyberg

Hej Jag undrar vad Sten Carlsson gör idag?

Hälsningar: Rogert Nyberg


Umeå

Svar: Hej! Sten Carlsson avled för några år sedan.
Roger Lindqvist

2022-01-20 @ 19:08:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0