Mässling eller inte?

Ett utbrott av mässling i Göteborg, har den senaste tiden fått stora tidningsrubriker. Mässlingen, som enligt wikipedia i stort sett utrotad, har fått ett obehagligt fäste, och på Sahlgrenska har man gått upp i stabsläge. Här i landet började man vaccinera barn redan 1971. Vi som är födda tidigare, har alltså ingen vaccin. Jag har en svag aning om att jag hade mässling som barn, men jag kan även ha förväxlat den mot röda hund. En fullvuxen människa, som drabbas, kan dö. Låter allvarligt.
 
Frågan är då, varifrån kommer den här nära på utrotade sjukdomen? När jag drabbades av en lungsjukdom 2005, så misstänkte man bl a  TBC. Likadant här, den sjukdomen är också i stort sett borta. Även om den då och då kan dyka upp. Min lungläkare, som kom från Iran, frågade rätt så tidigt om jag hade träffat någon från ett annat land. Det hade jag. Två ryssar som kom hem till mig för att köpa en kamera. Läkaren frågade t.o.m. om jag mindes om nån utav dem hostade.
 
För ett antal år sedan så drabbades några barn av en svårbotad hosta på en skola i Bromma. Trots att de blev medicinerade, så tillfriskande ingen. Det visade sig vara TBC. En av skolans anställda var smittbärare. Det hela blev endast en liten notis i tidningen. Den anställde var inte svensk. Om detta kan man dra vissa slutsatser.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0